Petr Holub: Prokletí louky v Letňanech

6. únor 2019

Za všechno může, jako za všechno v Praze, Pavel Bém. V době svého primátorování se rozhodl uspořádat olympijské hry a za tím účelem protáhl trasu metra C do Letňan.

Olympijská vesnička se tam nakonec nepostavila, a tak metro končí na louce. Tím bývalý primátor položil všem svým následovníkům v zásadě příjemnou otázku, co se tedy na louce postaví. Doprava je zajištěna, tak je teoreticky možné investovat do čehokoli.

Petr Hartman: Úřednická čtvrť a olympiáda v Letňanech

Pozemek v pražských Letňanech, který by chtěl premiér Babiš získat od Prahy a postavit na něm kanceláře pro státní úředníky

Když k úřednickému ghettu přidáte jednu velkou nemocnici a pár stovek bytů, vznikne hezká čtvrť. Alespoň v představách pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Teď se ovšem nad otázkou, o jakou investici by mělo jít, střetli nový primátor Zdeněk Hřib s premiérem Andrejem Babišem. Jejich nápady ovšem nejsou nejlepší.

Postavit vládní čtvrť, jak navrhuje premiér, zřejmě odpovídá pojetí státu jako firmy. Pokud má jeho Agrofert centrálu postavenou na volných pozemcích za Prahou na Chodově, proč by nemohl mít stát centrálu v Letňanech.

Po negativních zkušenostech se stavbou kancelářských čtvrtí v jiných zemích Evropy bere premiérův nápad vážně jen málokdo. Ovšem úvaha primátora Hřiba o tom, že v Letňanech bude stát nemocnice, musela vzbudit pozornost i v širokém okolí Prahy, možná v celé republice.

Když už tady je metro

Zřejmě neexistuje složitější úkol, než postavit novou nemocnici, pokud by mělo jít o špitál nabízející opravdu všeobecnou péči. Pro stavbu nemocnice, která má tisíc lůžek, je také třeba dost peněz, investor by se těžko dostal pod 15 miliard.

Babiš chce v Letňanech postavit vládní čtvrť za šest miliard. Udělejme to jako v Paříži, tvrdí

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhuje, aby na pláni kolem konečné stanice linky metra C v pražských Letňanech vyrostla vládní čtvrť pro 11 000 úředníků z různých ministerstev, informoval deník Právo.

A pak ještě zbývá otázka, jestli je taková nemocnice na severu Prahy potřeba. Potřeba není, a proto také nikdo nezaplatí náklady na její provoz, které se pohybují v řádu tří miliard korun ročně.

Na takovou námitku má primátor odpověď. Zruší nemocnici na Bulovce, která leží jen kilometr daleko, a platby zdravotních pojišťoven přesměruje. Jaký má smysl přesouvat nemocnici o kilometr, vysvětluje primátor tím, že Bulovka už je stará a její budovy se nevyplatí opravovat.

To je lepší postavit nový komplex, který bude lépe odpovídat požadavkům moderní medicíny. Namísto staré Bulovky vzniknou byty, kterých je v Praze málo. Rozhodnout, v čem je lepší nová a stará nemocnice, už je složitá logistická úvaha a neobejde se bez důkladné diskuse s přednosty klinik.

Vládní čtvrť by přetížila dopravu. Chceme Prahu multicentrickou, říká budoucí primátor Hřib

Zdeněk Hřib (Piráti)

Vládní čtvrť v Praze je stále ve hře, i když s ní budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany nesouhlasí. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, který přišel s nápadem, aby se v nové vládní čtvrti soustředili úředníci z několika ministerstev, nyní rozmístěných po metropoli, poděkoval včera na Twitteru ministru kultury, že zrušil plánovanou dražbu barokního zámku ve Veleslavíně.

Jak dopadají takové diskuse, o tom svědčí případ poslední dostavěné nemocnice v Praze. Do nové budovy v Praze-Motole se měly přestěhovat lékařské týmy z nemocnice na Karlově náměstí v centru města, která se měla rušit. Nakonec lékaři ve středu města zůstali a v Motole vznikly úplně nové kliniky.

Primátorův plán na novou nemocnici je stejný technokratický nápad jako stavba úřednického městečka, vzdálený realitě všedního dne. Technologicky zaměření lékaři mají v oblibě komplexy za městem, které jsou vybaveny nejmodernějšími přístroji a fungují jako továrny na zdraví.

Plány primátora a premiéra jsou natolik podobné, až vzniká pochybnost, co je vlastně na loukách u Letňan divného, že na nich chce každý stavět podivná monstra.

Petr Holub, týdeník Echo

Problém je v tom, že Letňany a jejich okolí jsou typická zoufalá periférie s dálnicí, paneláky, ohromným nákupním centrem a průmyslovými zónami. Žít se tu nedá, jenom přespávat. Proto je třeba udělat zkrátka něco, když už tady je metro. Ale vymyslet co, to už chce uvažovat déle než čtvrthodinu. 

autor: Petr Holub
Spustit audio