Vládní čtvrť by přetížila dopravu. Chceme Prahu multicentrickou, říká budoucí primátor Hřib

13. listopad 2018

Vládní čtvrť v Praze je stále ve hře, i když s ní budoucí pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátské strany nesouhlasí. Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, který přišel s nápadem, aby se v nové vládní čtvrti soustředili úředníci z několika ministerstev, nyní rozmístěných po metropoli, poděkoval včera na Twitteru ministru kultury, že zrušil plánovanou dražbu barokního zámku ve Veleslavíně.

S novým vedením Prahy chce premiér jednat o jeho směně za pozemky na výstavbu komplexu pro úředníky. Řada odborníků s výstavbou úřednického městečka nesouhlasí například proto, že by pro historické paláce po přesunu úředníků scházelo využití.

Budoucí pražský primátor Hřib zmiňuje plán nové pražské koalice, který zahrnuje Prahu jako „město krátkých vzdáleností”.

Petr Stuchlík, ANO 2011

„Nechceme budovat monotematické čtvrti, které by byly takto jednoúčelově zaměřené, tedy buď čistě administrativně, nebo rezidenčně. Znamenalo by to, že se každé ráno zvedne residenční čtvrť a obyvatelé se najednou přesouvají do té administrativní, večer jedou zpět. To vede k neúměrnému zatížení dopravní infrastruktury,” říká. 

„Chceme vytvářet multicentrické město, tedy město, ve kterém existují lokální centra, jako je třeba Anděl. To umožňuje zdravý rozvoj města. Proto se odborníci shodují na tom, že budování monotematických čtvrtí není úplně vhodné,” doplňuje Hřib. 

Racionální banky

Podle lídra pražské kandidátky hnutí ANO Petra Stuchlíka by vládní čtvrť přinesla Praze spíše pozitiva.

Vládní čtvrť v Praze? Nechceme město duchů, vyklízet historické budovy by byla chyba, říká Jan Čižinský

Jan Čižinský

Praha nemá nedostatek kanceláří pro úředníky, problém jsou byty. Tak reaguje na vládní návrh na vybudování vládní čtvrti v Praze lidovecký poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. „Praha musí být proti tomu, aby se vylidňovaly historické budovy, které ministerstva nyní využívají,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Podobné rozhodnutí, tedy přesun z centra, podnikly prakticky všechny banky a pojišťovny v posledních 15 letech. Jde o snahu zefektivnit provoz, přesunout se na méně lukrativní pozemky, které jsou zbytečné i pro centrály bank, nemluvě o úřednících,” vysvětluje. 

„Často slyším, že ty budovy zůstanou prázdné, což není pravda. Podívejte se třeba na bývalou centrálu ČSOB, kde dnes máme asi největší hračkářství v Praze. Zároveň ČSOB v Radlicích vystavěla velmi moderní a zajímavou budovu, která obohacuje tuto čtvrť. Vystěhování z centra vnímám jako trend. Bankovní trend nemůže nikdo podezírat z toho, že dělá neracionální kroky,” myslí si Stuchlík.

Spustit audio

Související