Petr Holec: Opozice kritizuje vládu… že dělá to, co jí radí

19. září 2020

Počet lidí nakažených koronavirem v Česku poslední týdny rekordně roste, a opozice proto kritizuje vládu, že podcenila situaci, když mimo jiné příliš pozdě znovu zavedla nošení roušek.

Ironie ovšem je, že proti rouškám nejvíc bojovala právě opozice, která jim už na jaře dala přezdívku „náhubek demokracie“. A třeba TOP 09 tehdy vyslala do Ústředního krizového štábu zubaře Romana Šmuclera, předního bojovníka proti rouškám.

Čtěte také

„V krizovém štábu musí sedět lidé, kteří vědí, jaká je realita v terénu,“ hájila nominaci Šmuclera do krizového štábu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ten se ostatně ozval i nyní, když v rozhovoru pro časopis Reflex řekl, že „covid zvládáme famózně, roušky epidemii jen prodlouží a zhorší, lidi zemřou stejně“.

Přitom šéfka TOP 09 současně tvrdí, že se situace „vymkla kontrole“. A na Twitteru pak dokonce píše, že „cenově dostupná kvalitní rouška musí být prioritou vlády“. Těžko tedy říct, co si v TOP 09 o současné situaci i rouškách vlastně myslí.

Co den, to názor

Podobná nejednotnost nicméně platí pro celou pravicovou opozici, kterou často dobíhá její vlastní kritika. Třeba lidovci nyní říkají, že vláda udělala chybu, když v létě zrušila povinné plošné nošení roušek v uzavřených prostorách. Podle jejich šéfa Mariana Jurečky bychom měli roušky nosit i na zastávkách MHD. Jenže když v srpnu ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch ohlásil plošné nošení roušek v nákupních centrech a restauracích i kadeřnictvích, které záhy zrušil premiér ANO Andrej Babiš, kritizoval to okamžitě předseda ODS Petr Fiala.

Čtěte také

„Dnes, když je skoro v celé republice semafor bílý, zavádějí se roušky zase plošně, včetně restaurací a kadeřnictví. Nedává vám to smysl? Nevadí. To nikomu,“ napsal tehdy. Když teď ale „semafor skoro v celé republice“ začíná svítit červeně, kritizuje Fiala vládu pro změnu za pozdní zavádění opatření, včetně nošení roušek.

Nejen on tak nyní kabinet veřejně kritizuje za to, že jen nedávno neudělal to, za co ho kritizoval. Sama opozice tak vlastně celou pandemii dělá přesně to, co permanentně vyčítá vládě: víceméně jen mění své názory podle toho, jak se jí to politicky hodí v reakci na vládní opatření. Názorové konzistenci navíc určitě nepomáhají blížící se krajské a senátní volby.

Málokdo se pak může divit, že podle setrvalého trendu průzkumů volebních preferencí opozice stále zůstává daleko za hnutím ANO. A zvlášť když různé krizové situace obvykle nahrávají vládám, protože se během nich lidé většinou upínají právě k vládní autoritě. „Nikdo neví, co vlastně platí. Je to jak v Pyšné princezně – ‚odvolávám, co jsem odvolal‘ –, ale to byla pohádka. Toto je ale realita a vážná věc,“ řekl Fiala na adresu vládních protikoronavirových opatření.

Ano, vláda je skutečně často mění. Fialova slova nicméně platí i na opozici, a to včetně ODS. Jen by se možná dala změnit na – „kritizuju, co jsem sám podporoval“.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související