Epidemiolog Prymula: Reprodukční číslo je mezi 1,6 a 1,8. Roušky se vrátí do všech aktivit pod střechou

17. září 2020

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula označuje aktuální nárůst nakažených koronavirem za alarmující. „Reprodukční číslo je v tuto chvíli na hodnotách 1,6 až 1,8. Takže každý člověk nakazí téměř dvě další osoby,“ upozorňuje.

Ve středu v Česku poprvé přibylo víc než 2000 případů koronaviru za jeden den, testy potvrdily nákazu u 2139 lidí. Aktuálně má nákazu 17 619 lidí.

Čtěte také

Nelze přitom oddělovat těžší a lehčí případy, varuje Prymula. „Počet těžších případů závisí na počtu těch lehčích, koreluje to. Pokud bychom měli stále tak vysoké příbytky denně, začnou narůstat i počty hospitalizovaných a logicky budou přibývat i ti, kteří budou vyžadovat péči na jednotkách intenzivní péče.“

Vývoj hodnotí jako nepříznivý a je proto na místě přijmout zásadní opatření. „Budou nejpozději během pátku vyhlášena další omezení přímého kontaktu osob. Ukazuje se, že snížení počtu kontaktů má vliv na křivku nákazy. Nošení roušek má zásadní význam. To znamená, že se roušky budou vracet do veškerých indoorových aktivit. Pod střechou bude rouška,“ předjímal v dopoledním rozhovoru další kroky vlády.

Ministerstvo zdravotnictví vzápětí nařídilo od pátku nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách. Všechny restaurace a bary budou muset být uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. 

Hygienici v Praze navíc zvažují povinnost nosit roušky i při venkovních akcích nad 100 lidí. 

Jsou nemocnice připravené?

Pokud jde o připravenost nemocnic na příliv nových pacientů s vážným průběhem nemoci covid-19, je podle epidemiologa Prymuly k dispozici až 4 800 lůžek intenzivní péče.

Jsou školeny desítky až stovky osob, které pomáhají hygienikům s obsluhou telefonních linek.
Roman Prymula

Dokud počet vážných případů nepřeroste tisíc, budou nemocnice fungovat beze změn. „Pokud bude požadavek na lůžka narůstat, bude to znamenat omezení plánované péče a vyčlenění dalších lůžek, která jsou v tuto chvíli obsazená,“ tvrdí Prymula.

Děti jsou většinou bezpříznakové

Otázkou zůstává fungování škol ve zhoršující se epidemiologické situaci. „U dětí se nemoc z klinického pohledu projevuje v naprosté většině případů velmi mírným průběhem. Často to bývá zcela bezpříznakové nebo jen s mírnými příznaky,“ popisuje primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Čtěte také

„Je ale iluzorní představa, že bychom všechny děti s rýmou vyšetřovali na koronavirus,“ dodává lékařka. Takový postup by podle ní nebyl žádným přínosem a lze předpokládat, že děti s respiračním infektem zůstanou pouze v domácím ošetřování.

K vyhodnocování, zda je potřeba dítě testovat, dojde po dohodě s pediatrem, vysvětluje Roháčová. „Algoritmy a postupy, které budou tyto otázky řešit, vyhodnocovat a dávat doporučení, se vypracovávají,“ uzavírá.

Do Německa s negativním testem

Německá spolková republika, která přistupuje ke koronavirové krizi od počátku velmi striktně, na seznam rizikových destinací nově zařadila Středočeský kraj. Po Praze už druhý český region.

Do Německa tak Češi z daných oblastí smějí pouze s negativním testem na covid-19, starým maximálně 48 hodin. Vyhotoven přitom musí být v němčině nebo angličtině. Pokud tuto podmínku nesplní, hrozí cestujícím povinný nástup do karantény.

Německo chce přitom stávající opatření ještě zpřísňovat. Karanténa by se výhledově měla týkat všech návštěvníků země, s výjimkou pendlerů.

Hosty byli:
Roman Prymula, epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví
Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce
Jan Cemper, šéfredaktor webu Manipulátoři.cz a zakladatel iniciativy Proti projevům nenávisti

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související