Petr Holec: Největší bitva o Ukrajinu čeká vládu doma

8. březen 2022

Ruská invaze na Ukrajinu dokázala neuvěřitelné: Zbraně proti antibabišovské vládě premiéra Petra Fialy (ODS) složil i expremiér Andrej Babiš (ANO), který ji v současné krizi bezvýhradně podpořil, za což si od vládních poslanců vysloužil zřejmě první potlesk ve sněmovně. Jenže mír mezi vládou a opozicí včetně SPD skončí hned, jak lidem přijdou první složenky za Ukrajinu.

A že už chodí, jak ukazují ceny na benzinkách. Válka na Ukrajině totiž ukazuje, že alespoň ohledně krizí bývá politika „fér“: Babišovu vládu stihl nečekaně covid, zatímco vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS) zase globální finanční krize. A vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) záhy po svém nástupu řešila ničivé povodně.

Čtěte také

Fialův kabinet měl sice štěstí s covidem, ruský prezident Vladimir Putin mu ale rychle zařídil válku na Ukrajině.

A s jejími důsledky bude intenzivně bojovat hodně dlouho. Už před Ukrajinou trápily nejen Česko vysoké ceny energií i paliva, inflace a zadlužení. Válka ale tohle všechno ještě zhorší: Energie i benzín znovu rychle zdražují a ruší tak sliby vlády o konci inflace, kterou nyní zvyšuje i slábnoucí koruna, která ji až doteď naopak tlumila. Energetická chudoba proto určitě zasáhne mnohem hůř ještě víc lidí než před válkou.

Chudnoucí Češi

Navíc velký průmysl už tlumí výrobu, protože nemá klíčové suroviny z Ukrajiny, zatímco na některé české firmy dopadnou protiruské sankce. A zchudlí lidé prostě budou méně nakupovat.

To vše znamená neplánovanou díru do státního rozpočtu a logicky i problémy se snižováním jeho deficitu, dalším z klíčových slibů vlády. Češi teď sice posílají na pomoc Ukrajině rekordní peníze, mnozí ale brzy budou finanční pomoc potřebovat sami.

Čtěte také

O energetickou chudobu se strhla bitva ještě před ruskou invazí a ne náhodou. Nikdo nikdy nechce chudnout a politici dobře vědí, že lidi vždycky vnímají vládu přes vlastní peněženku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se omluvil za byrokratické peklo, které lidem způsobily žádosti o příplatky za drahé energie, teď by ho ale měl rychle vyřešit: počet žadatelů totiž rychle naroste. A logicky přijde moment opozice. Půjde totiž spíš o její voliče, kteří jsou v průměru chudší než elektorát vládní pětikoalice.

Čím víc lidí bude kvůli konfliktu chudnout, tím rychleji se dostaví domácí politická kocovina z Ukrajiny. Účet bude jasný: Všechno citelně zdraží a vláda možná bude muset porušit i svůj další hlavní slib, že nezvýší daně.

Fialův kabinet se nyní snaží Ukrajině pomáhat, to je ale paradoxně ta snazší část bitvy ukrajinské války. Mnohem těžší a delší politická i ekonomická bitva ji čeká doma.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související