Libor Dvořák: Severokorejci bojují na Ukrajině za Putina

16. říjen 2024

Příjezd „omezeného kontingentu“ severokorejských vojáků, především příslušníků ženijních jednotek oznámila ukrajinská rozvědka. Ruská strana tuto informaci nijak nekomentovala, ale 8. října o možném vyslání severokorejských jednotek na pomoc ruské armádě mluvil i jihokorejský ministr obrany Kim Jon Hjong.

Zprávy o možném přímém zapojení vojáků Pchjongjangu do války na Ukrajině přicházejí už víc než rok. Zajímavý vývoj za tu dobu prodělaly podobné informace v ústech ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého četní kolegové u nás doma i ve zbytku světa celkem oprávněně označují za notorického lháře.

Čtěte také

Ostatně autor těchto řádek se už dlouhá léta nemůže zbavit dojmu, že Putin – tuto schopnost v případě, který považuje za nutný, tedy nemluvit pravdu –, on sám vnímá ne jako poklesek, ale jako výhodu.

Když se první zprávy o přesunech severokorejských vojáků na bojiště v Donbasu začaly loni na podzim objevovat ve světových médiích, Putin je značil za „absolutní nesmysl“.

Když pak letos v červnu, po podpisu dohody s Kim Čong-unem – zahrnující i bod o „vzájemné pomoci při obraně“ –, dostal otázku, jestli to také znamená nasazení Kimových vojáků na Ukrajině, odpověděl: „My o něco takového nežádáme, a na druhé straně taky nám to nikdo nenavrhoval“.

Typicky putinská věta. Její základní obsah ruský prezident zrelativizoval v pondělí, kdy Státní dumě předložil prezidentský návrh zákona o vojenské spolupráci s KLDR.

Jaká vlastně armáda KLDR je?

A ještě pár slov o severokorejské armádě: Stejně jako Severní Korea sama, je i její armáda co nejspolehlivěji uzavřená struktura. Stavy vojáků jsou známé jen přibližně a hodnocení její bojeschopnosti vyvolávají spory.

Čtěte také

Co je ovšem právě pro současné ruské účely důležité, je její početnost. V zemi platí všeobecná vojenská povinnost, která se vztahuje i na ženy. Základní vojenská služba trvá – v závislosti na druhu vojsk –, od tří do deseti let. 

Podle nedávných amerických odhadů byla v roce 2018 armáda KLDR čtvrtá nejpočetnější na světě, sloužilo v ní kolem milionu a čtvrt mužů žen.

Libor Dvořák

Když k tomu připočteme víc než šestimilionové zálohy, je obrázek o možnostech takovéto síly úplný. Pro současné válčící Rusko je pak jako věrný spojenec – přímo požehnání. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio