Martin Fendrych: Většina uprchlíků tady chce zůstat. Kdo ale pomůže Ukrajině?

8. říjen 2024

Ministerstvo vnitra zveřejnilo čerstvé informace o ukrajinských uprchlících u nás. Jde o výsledky průzkumu, který zpracovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR. K prodloužení dočasné ochrany před válkou ve své zemi se u nás letos registrovalo přes 320 tisíc Ukrajinců, tři pětiny tvořily ženy. Dvě třetiny z nich plánují v Česku zůstat i po skončení dočasné ochrany.

Předpokládám, že ji stát bude poskytovat po celou dobu války na Ukrajině. Počet Ukrajinců, kteří se nechtějí vracet domů, vzrostl zhruba o 20 procent – proti roku 2023. Celkem 28 procent dotázaných odpovědělo, že chce „určitě“ zůstat v Česku, 38 procent volilo odpověď „spíše ano“.

Čtěte také

Pro návrat do vlasti se najisto vyslovilo jenom 12 procent, deset uvažuje, že by se „spíše“ vrátilo domů. Zbytek neví, nebo neodpověděl.

Mezi těmi, kteří u nás chtějí zůstat, převažují muži, mladší lidé do 35 let a ti, kteří zde pracují, podnikají nebo studují. Také ti, kteří lépe zvládají český jazyk, nebydlí v provizoriu a ti, kdo přijeli už v roce 2022, nebo dřív.

Důležitý údaj: skoro dvě třetiny uprchlíků u nás pracují nebo podnikají, 86 procent z nich má práci na plný úvazek. V porovnání s loňským rokem se ekonomická aktivita uprchlíků zvýšila. Ukrajinci nejsou žádní „nemakačenkové“, spíš dříči. Tuhle zkušenost má v Česku mnoho lidí.

Potenciál je třeba využít

Na průzkum na síti X zareagoval Matěj Ondřej Havel, předseda školského výboru v Poslanecké sněmovně a místopředseda TOP 09. Napsal: „Nemám rád zjednodušující materialistický přepočet, ale faktem je, že jsme zoufale potřebovali zastavit demografické stárnutí.

A to nemluvím o nedostatku zaměstnanců. Teď se ještě musíme naučit využít potenciál lidí, kteří většinově pracují za minimální mzdu a pod svou kvalifikaci.“

Logická reakce. V Česku se rodí málo dětí, příliv aktivních uprchlíků, kteří se tady snadno domluví a pracují, je doslova požehnání – a nic na tom faktu nemění výkřiky z extrémně pravicové opozice.

Poslanec Havel, tedy vládní strany, má pravdu i v tom, že mnohdy neumíme využívat vzdělání a kvalifikaci uprchlíků. Zdravotní sestry uklízejí atd. Měl by to říkat ministrům, tlačit na vládu, ať Ukrajincům pomůže využít jejich schopnosti.

Ukrajina je ale zdevastovaná 

Je tu ale ještě jiný problém. Ukrajinu podporujeme, protože byla napadena a stala se hrází proti ruské expanzi. Podporujeme ji politicky, vojensky, finančně. Ukrajina se Rusku ubrání, nepochybuji o tom, válka jednou skončí, čím dřív, tím líp. Ale ta zem jen neuvěřitelně poničená, Rusy zdevastovaná.

Martin Fendrych

Aby fungovala, bude potřebovat nejen finanční a materiální pomoc, ale taky lidi, kteří by ji znovu dali dohromady, vybudovali. Pokud se nebudou chtít vracet domů, obnova zničené země půjde strašně těžko.

My se tedy můžeme radovat, že se na nějaký čas vyřeší náš palčivý demografický problém, ale utrpí tím náš spojenec, který nás brání proti Rusku.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio