Petr Holec: ČSSD dál požírá sama sebe. Dojde vůbec k volbám?

1. srpen 2021

Po dubnovém sjezdu, kde v boji o vedení strany porazil exministra zahraničí Tomáše Petříčka, slíbil staronový šéf ČSSD Jan Hamáček, že do voleb nebude spát.

Myslel tím, že bude nonstop makat. Dva měsíce před volbami, v nichž ČSSD hrozí vypadnutí ze sněmovny, se mnohým ale zdá, že maká až moc. Hamáček stranu intenzivně čistí od Petříčkových spojenců a přepisuje volební kandidátky, zatímco z partaje mizí členové, včetně jejích bývalých předsedů.

Čtěte také

Naposled kvůli tomu vybouchla jihomoravská kandidátka strany. Tu měl do říjnových voleb vést šéf jihomoravské ČSSD Břetislav Štefan, Petříčkův spojenec. Vedení strany ale „jeho“ kandidátku přepsalo. Lídrem udělalo prvního místopředsedu ČSSD Romana Onderku a Štefana odsunulo až na třetí místo za exministryni Kateřinu Valachovou. Ten z kandidátky natruc odstoupil a do voleb s ním nepůjde ani dalších čtrnáct lidí, včetně místních starostů, místostarostů a volebního manažera.

Sjezd neskončil

Čtěte také

Svým způsobem je to jen pokračování volebního sjezdu, který jako by rozhádaná a rozložená ČSSD zažívala už permanentně. Onderka na něm podporoval Hamáčka a Štefana porazil v boji o prvního místopředsedu. Občas sice připomíná baviče, co moc nevěří vlastním vtipům, v posledních sněmovních volbách ale díky preferenčním hlasům přeskákal kandidáty před sebou. Každopádně tak graduje bratrovraždění, které se zdá být tím posledním, co v ČSSD ještě ovládají.

A že ho ovládají stále líp. Na jižní Moravě se totiž jen opakuje historie, protože nedávno Hamáčkovo vedení stejně přepsalo i pražskou kandidátku – z ní zmizel „presumptivní lídr“ Petříček, jehož v čele nahradila Hamáčkova pravá ruka a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Té kryje záda bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický a ti dva, jako by se fakt našli: hned se z nich stali „virální“ kontroloři práce. Možná si ale Maláčová jen obhlíží trh práce.

Kanibalismus trvá

V ČSSD to zle vře už několik let, poslední dění ale trumfuje vše. Hamáček se zbavuje odpůrců, zatímco ti už neuznávají nic, včetně výsledků vlastních referend a sjezdů. Štefan řekl, že Onderku na kandidátce nechtěl, protože je prý spojený se „starým smýšlením“. Těžko říct, co tím myslí. A hlavně, co je případně to správné „nové smýšlení“. Jestli tím Štefan myslí popření vlády ČSSD s ANO a Hamáčka v čele strany, tak obojí získalo v ČSSD demokratickou většinu.

Jen Hamáček ví, kolik toho po dubnovém sjezdu strany naspí. Jasné ale je, že ČSSD zatím poslední předvolební půlrok dělá vše pro to, aby ze sněmovny opravdu vypadla. Nejen, že je na dně politicky, ale i personálně. Ke všemu ještě voličům s gustem říká, aby ji nevolili, protože je z ní divoká banda kanibalů, kteří nejvíc nejdou po krku soupeřům, ale sami sobě. A to voliči odjakživa milují.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související