Petr Holec: Petříček padl. Padne s ním i ČSSD?

19. červen 2021

Tak i exministr zahraničí ČSSD Tomáš Petříček nakonec pochopil, že se jeho čas v partaji nachýlil a odstoupil z pražské kandidátky.

Tu měl původně do říjnových voleb vést, teď ho ale odstřelila jeho vlastní pražská buňka. Ta o jediný hlas rozhodla, že ČSSD má v Praze do voleb vést místopředsedkyně strany Jana Maláčová, které má jako dvojka krýt záda bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický.

Čtěte také

Pro Petříčka je to hodně trpký konec. V Lidovém domě teď mažou jeho stopu podobně pečlivě jako v TOP 09 Dominika Feriho. A taky ironie. Petříčkův „puč“, jak Maláčová před časem označila jeho kandidaturu na šéfa strany, tak po několika bouřlivých měsících končí „puč“ v pražské buňce ČSSD, která je díky tomu zase o něco méně volitelná. Petříček totiž vzešel jako jediný kandidát na lídra pražské kandidátky z řádných primárek, to ještě jako ministr zahraničí a místopředseda ČSSD. To ale nyní sama pražská buňka o jediný hlas zrušila.

„Vůbec neprošli primárními volbami, je to v rozporu s řádem přípravy voleb... Nebudu figurovat na kandidátce, která byla prohlasována v rozporu s řádem,“ komentoval tvorbu pražské volební kandidátky šéf pražské ČSSD Petr Pavlík, který by brzy mohl následovat Petříčka. Pravda, málokdo zná Pavlíka a kromě něj si toho nejspíš málokdo všimne. Každý si ale jistě všimne kanibalismu, jaký ČSSD praktikuje už několik let a který poslední dobou jen brutálně graduje.

Kopat do strany se nevyplácí

Čtěte také

Pražskou kandidátku strany tak nakonec zřejmě napíše nové vedení ČSSD, které Petříček permanentně ostřeluje už od své prohry se staronovým šéfem partaje Janem Hamáčkem na dubnovém sjezdu. Ještě donedávna místopředseda ČSSD očividně nepochopil, že právě na sjezdu skončil, a snažil se zachránit zoufalou mediální palbou na nové vedení ČSSD. Jenže to ještě nikoho do čela volební kandidátky nevyneslo, i když Petříčkovi fandí nemálo pražských novinářů. V politice je prostě odjakživa nejvyšší měnou loajalita a špinění vlastní partaje se vždycky trestá.

Petříček si samozřejmě neodpustil kritiku ani teď. Podle něj se do funkcí ve straně „tlačí“ lidé jako bývalý hejtman Michal Hašek nebo Pavel Jaroš, kteří se v posledních měsících stali náměstky na ministerstvech vnitra a zahraničních věcí. „U toho v žádném případě nehodlám asistovat. Jsem bytostně přesvědčen, že sociální demokracie by měla nabídnout něco lepšího,“ řekl serveru iRozhlas.cz. Ano, asistovat u toho opravdu nebude, tuhle bitvu dávno prohrál.

Asistovat dění ve sněmovně by ale po říjnových volbách nemusela ani ČSSD, která se v mnohých průzkumech volebních preferencí pohybuje pod pětiprocentní hranicí volitelnosti. A může za to i Petříček. I díky němu strana voličům stále hlasitěji říká, ať ji nevolí, protože už jen požírá sama sebe. A že už toho v Lidovém domě fakt moc nezbývá.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související