Proč ČSSD propadá? Program má progresivní, ale já tady žiju a vidím, co se děje, glosuje novinářka Svobodová

6. červenec 2021
Souvislosti Plus

Sociální demokraté byli jednou z nejvýraznějších sil polistopadové politiky, přesto by se podle průzkumů nemuseli v září znovu dostat do sněmovny. „Kdybych přistála z vesmíru, přečetla si jejich program a neznala vůbec žádné souvislosti, tak bych si řekla, že je ta strana vlastně poměrně progresivní, zajímavá a mohla bych o ní uvažovat. Ale já tady žiju a vidím, co se děje,“ komentuje rozdíl mezi programem a působením ČSSD ve vládě redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová.

Hosty Petra Dudka jsou: 
Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin
Kateřina Valachová, ČSSD, poslankyně, exministryně školství
Ivana Svobodová, redaktorka Respektu
Magdalena Davis, Zelení, spolupředsedkyně, starostka Mníšku pod Brdy

Do voleb do poslanecké sněmovny zbývají tři měsíce. „Zveřejnili jsme deset základních bodů – jakési desatero sociální demokracie, kterými chceme oslovit všechny, kteří doposud měli sociální demokracii v srdci, nebo ji sice v srdci mají, ale jsou naštvaní a chtějí vidět, jak jsme akční,“ říká k celé situaci bývalá ministryně školství a poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Kateřina Valachová z ČSSD

„Sociální demokracie je spojena s poctivým ohodnocením práce, s tím, aby byly důstojné důchody, aby lidi neměli strach, že se bude platit za doktora. A aby bydlení nebylo jen pro horních deset tisíc,“ shrnuje a stýská si:  

„Ale stalo se, že různé strany, populistická hnutí, která tvrdí, že jsou pro všechny, tento úspěšný sociálnědemokratický postoj k životu začala přejímat. Začaly říkat: ‚My to také chceme.‘ To nám samozřejmě rozmělnilo naši voličskou podporu,“ je přesvědčená Valachová.

Co prosadila sociální demokracie?

„Když se podíváme na ty tradiční hodnoty, co vlastně dokázala sociální demokracie?“ ptá se Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin. A sama si vzápětí odpovídá:

Čtěte také

„Sociální bydlení tady není. Ten program se připravoval několikrát. Výsledek je nula. Důchodová reforma? Myslím, že tady byla pátá komise. Máme naprosto skvělý návrh. Nestihne se to projednat. Potom tady máme zdravotnictví, které ukázalo právě v době pandemie své limity – že opravdu jede na doraz.“

Podobné problémy pak vidí kromě strany výdajů i na straně příjmů. „Máme Národní investiční fond, který konečně dostal asi po roce licenci u České národní banky. Tam by měly dávat peníze komerční banky a z toho by se mělo cosi financovat. Řekla bych, že zatím je to na startu. A co se týká dalšího zdanění, co se stalo s daněmi z příjmů? Ty klesly,“ dodává Hrstková.

Obědy zdarma

Jedním z bodů, který se objevil v předvolebních slibech ČSSD, jsou obědy zdarma pro všechny děti v mateřských a na základních školách.

Čtěte také

„Asi je to výborná myšlenka, ale opravdu už jsem viděla hodně radnic, kde měli slovo sociální demokraté, kteří odmítli i to, když měly být takové obědy zdarma pro děti, které smutně koukají na ostatní, jak obědvají, protože žijí v sociálním vyloučení,“ nevěří programu Svobodová.

Té vadí především skutečnost, že se v minulosti sociální demokraté opakovaně k potřebným otočili zády.

„Slyšela jsem spoustu tvrdých slov od sociálních demokratů rozesetých po této zemi, že nebudou živit nějaké děti, jejichž rodiče zanedbávají péči. Ano, asi zanedbávají. Ale jsou to přesně ti lidé, pro které tady sociální demokracie má být z podstaty své strany. Ale v reálu není,“ říká redaktorka Respektu.

Jako sociální demokraté musíme být srozumitelní i bez přívlastků a Hradu. Podle našich průzkumů nám voliči odešli k ANO i k Pirátům.
Kateřina Valachová

„Já to samozřejmě pokládám za hnus,“ reaguje na tyto příběhy Valachová, která sama stála u zrodu programů obědů zdarma pro znevýhodněné děti.

Čtěte také

„Také ale řekněme poctivě tu druhou stránku věci – my jsme z Lidového domu okamžitě tyto obce a kraje ostřelovali a musely se fofrem zařadit do řady a dělat to, co má dělat sociální demokracie,“ připomíná reakci vedení strany na medializované případy.

Cílová rovinka

O tom, jestli dostane po volbách ČSSD další šanci ve sněmovně, bude jasné v polovině října.

Čtěte také

„Rozhodnou tři měsíce před volbami, kdy sociální demokracie chystá road show, na které budou její politici jezdit po městech a budou představovat svoji politiku. Bude záležet na nerozhodnutých voličích. Co je vysoce pravděpodobné, je to, že nikdo ze sociální demokracie nebude sestavovat novou vládu,“ předpovídá výsledky Hrstková.

„Jako sociální demokraté musíme být pro lidi srozumitelní i bez přívlastků a Hradu. Podle našich průzkumů nám voliči odešli ke hnutí ANO i k Pirátům. A já chci tyto voliče a voličky, kteří měli sociální demokracii v minulých nebo předminulých volbách jako první volbu, zpět. A udělám pro to všechno,“ slibuje závěrem Kateřina Valachová, poslankyně a členka ČSSD.

Poslechněte si celou debatu Petra Dudka a jeho respondentek.

Dozvíte se také to, proč nevyšlo spojení ČSSD se stranou Zelených. Nebo jestli jsou Milan Hašek a Matěj Stropnický důvěryhodnými osobnostmi, které mohou volebnímu výsledku sociálních demokratů pomoct. Moderuje Petr Dudek.

autoři: Petr Dudek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.