Petr Holec: Češi přestávají věřit státu. Řešení pandemie by ale stejně pořád svěřili Babišovi

28. únor 2021

Česko patří mezi nejhůře zasažené země pandemií covidu. Není proto žádným překvapením, že podle posledního výzkumu projektu National Pandemic Alarm (NPA), který téměř rok monitoruje v pěti evropských zemích postoje a nálady společnosti s ohledem na koronavirus, spadla důvěra Čechů ve státní aparát na nejnižší hodnotu od loňského března. Přesto bychom řešení pandemie ze všech politických lídrů znovu svěřili Babišovi.

Ale popořadě. Z maxima sta bodů se naše důvěra ve stát nyní nachází na pouhých pětatřiceti, když od začátku letošního roku klesla o sedm bodů. Přitom se ještě před rokem, kdy se v Česku koronavirus objevil poprvé, držela na solidních 65 bodech. Z průzkumu taky plyne, že Čechům chybí politická autorita, které by svěřili rozhodování o protiepidemických opatřeních; víc než třetina z nás prostě neví, komu bychom dali rozhodující slovo.

Čtěte také

Třináct procent respondentů by svěřilo rozhodování hejtmanům svého kraje, zatímco dvanáct procent nejvíc věří hlavní hygieničce Jarmile Rážové. Zajímavé ovšem je, jak si vedou ostatní politici. I navzdory nízké důvěře ve stát by nejvíc lidí řízení pandemie stále svěřilo premiérovi Andreji Babišovi. Ano, tento názor vyjádřilo pouhých sedm procent respondentů – to jistě není na oslavu. Jenže všichni ostatní politici z toho vycházejí ještě hůř.

A opozice?

Čtěte také

Na druhém místě se se šesti procenty umístil premiérův nedávno odvolaný poradce a exministr zdravotnictví Roman Prymula – jeho politická popularita je zřejmě nesmrtelná. A až za ním skončil s pěti procenty šéf Pirátů Ivan Bartoš. Ten tak utrhl „nejlepší“ výsledek z opozice, která chce v letošních sněmovních volbách Babiše porazit. Jestli vás to překvapuje, pak se musíme podívat skrz každodenní mediální řev, který samozřejmě vždycky neúměrně zkresluje.

„Vládě nyní nejméně důvěřuje věková skupina 25 až 34 let, obecně také lidé do 54 let a dotazovaní z velkých měst,“ uvedli autoři výzkumu. Jenže právě u této skupiny lidí vyhrávají opoziční strany. I z dalších průzkumů dlouhodobě vyplývá, že starší lidé, a hlavně senioři, nejenže vládě důvěřují víc, ale také víc podporují i protiepidemické restrikce. A právě v této demografické skupině nejvíc boduje Babišovo ANO, které podle průzkumů stále zůstává nejsilnější samostatnou stranou.

Rozdělení společnosti ostatně potvrzuje i náš vztah k posledně vyhlášenému nouzovému stavu, který vláda zavedla na žádost hejtmanů: za dobré řešení epidemické situace ho podle průzkumu NPA považuje 46 procent dotázaných, zatímco 44 procent respondentů to vidí opačně.

Horší zjištění je to určitě pro opozici. Jestliže lidem nedokáže nabídnout lepšího a důvěryhodnějšího lídra ani za současného kritického stavu, který logicky vždycky nejvíc padá na hlavu vlády, jak je chce přesvědčit, až se situace případně zlepší? Za to totiž voliči vždycky odměňují vládu.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související