Petr Holec: Babiš testuje Fialu

29. listopad 2020

Jednota odjakživa platí za nejvyšší měnu partajní politiky, protože nejednota „zabíjí“.

Své o tom už delší dobu ví třeba ČSSD, které i kvůli věčným hádkám hrozí vypadnutí ze sněmovny. A v minulosti právě nejednota zničila Zelené nebo i Věci veřejné. Teď ji po dlouhé době znovu zažívá i ODS – tu na sněmovní a senátní frakce rozdělilo hlasování jejích poslanců pro daňový balíček ANO.

Čtěte také

Je to vlastně další ničivý „majstrštyk“ premiéra Andreje Babiše. Ten poslal do sněmovny návrh na zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu pro drtivou většinu zaměstnanců na patnáct procent – tím obešel koaliční ČSSD a současně podal „pomocnou“ ruku opoziční ODS.

Ta totiž kdysi obojí slíbila lidem, pak na to ale trochu zapomněla. Proto nedávno do sněmovny poslala svůj vlastní daňový balíček, který je téměř stejný jako ten Babišův. Takže když jí teď šéf ANO nabídl svůj návrh, bylo pro ODS těžké ho odmítnout. Rovnalo by se to další zradě vlastního programu.

Trojkoaliční problém

Daně navíc patří ke klíčovým tématům politiky, určují totiž i státní výdaje a míru „uplácení“ voličů různými dávkami. Problém je, že ODS vede Senát, kam ze sněmovny daňová reforma nyní dorazila, a ten je v Parlamentu opoziční, antibabišovskou baštou.

Čtěte také

ODS tady má většinu i s TOP 09 a lidovci, se kterými nedávno podepsala trojkoaliční memorandum o volební spolupráci. A do ní se hlasování s Babišem o daních moc nehodí. Senátoři ODS se tak najednou ocitli v opozici k poslancům vlastní strany.

Nejen pro ODS je to premiéra. Koaliční a opoziční strany se ve sněmovně vzájemně obcházejí odjakživa, když zrovna potřebují; až doteď ale při tom aspoň drželi pohromadě jejich poslanci a senátoři. A zvlášť, když hlasování s ANO na Twitteru záhy nejvíc obhajoval šéf ODS Petr Fiala, který tak zažil trumpovskou twitterovou noc.

Mimo jiné napsal, že ODS nehlasovala s ANO, ale naopak ANO s ODS. Ta teď proto celou věc žehlí tím, že ke sněmovnou schválenému patnáctiprocentnímu návrhu přidala i „kompromisní“ senátní verzi, která daň z příjmu snižuje na šestnáct procent. Říkat rozdílu mezi těmito dvěma verzemi nuance je přehánění.

Sofiina volba

Ano, je to bizarní. ODS prostě poprvé doběhlo trojkoaliční memorandum s TOP 09 a lidovci a rok před volbami vidí, že to určitě nebude zadarmo. A zvlášť když strana hned první větší bitvu reputačně prohrává. Za spolupráci s ANO ji totiž stihly méně přátelské komentáře nejen v médiích, ale také od členů jejího vedení nebo hejtmanů. Není to nejspíš naposled.

ODS řeší klasické koaliční dilema, jestli obětovat klíčový bod svého programu opozičnímu, antibabišovskému tažení, anebo naopak. A to se jí v případné koalici bude vracet jak bumerang.

ODS zatím držela partajní jednota – to je i důvod, proč se na rozdíl od nejednotné ČSSD dokázala vzchopit ze sedmiprocentního volebního výprasku v roce 2013. Teď do ní ovšem hodil „granát“ Babiš, který chtěl s ODS vládnout po posledních sněmovních volbách.

Šéf ANO tím také testuje Fialu, který se poslední dobou v médiích často sám jmenuje příštím premiérem. Nyní tak přichází první zkouška jeho případných premiérských kvalit.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.