Petr Hartman: Václav Klaus mladší je zatím silnější než ODS

3. duben 2019

Rezignace, nebo odvolání. To byly jediné dvě možnosti, ze kterých měl volit Václav Klaus mladší.

Nabídl mu je předseda ODS Petr Fiala a týkaly se Klausova vedení sněmovního školského výboru. Klaus junior si nevybral ani jednu z nich. Jako zdatný matematik si dokázal spočítat, že tak lehce se ho občanští demokraté nezbaví.

ODS má žalostný program a chybí jí známé osobnosti, kritizuje Klimeš. Pomůže vyloučení Klause ml.?

Zástupci Občanské demokratické strany, po druhém kole senátmích voleb, 13.10.2018

Občanská demokratická strana vyloučila Václava Klause mladšího, protože prý dlouhodobě poškozoval její dobré jméno, nerespektoval stranické hodnoty a program. Pomůže to straně získat nové voliče?

Proto nerezignoval a s klidem si počkal na výsledek tajného hlasování. To mělo vybrat nového předsedu školského výboru. Podle očekávání k tomu nedošlo.

ODS v něm momentálně má pouze dva zástupce ze čtyřiadvaceti. Musí spoléhat na to, že ostatní politické strany a hnutí budou ctít dohodu. Podle ní by včele školského výboru měl být občanský demokrat. Václav Klaus mladší jím už není. Řady ODS neopustil dobrovolně, proto nemá důvod vyjít této straně vstříc.

Naopak si vychutnává její bezmoc. Ta se projevuje v tom, že Klaus junior zůstává předsedou výboru. Tajné hlasování totiž jeho setrvání v této funkci posvětilo. Pro Martina Baxu zvedlo ruku minimum poslanců.

Dodržovat politické dohody

Stanjura: Klaus st. by podobného člena ODS, jakým je teď jeho synek, doslova vyhodil dveřmi

Zbyněk Stanjura (ODS)

Výkonná rada ODS v sobotu ze svých řad vyloučila Václava Klause ml. Podle oficiálního zdůvodnění svým jednáním dlouhodobě poškozuje dobré jméno strany, nerespektuje stranické hodnoty, principy nebo program. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v Interview Plus řekl, že se to chystá uzavřít bez hysterie a silných slov.  

Nelze to vykládat tak, že by si nedovedli představit ve vedení výboru nikoho jiného než Klause. Je to spíše výsledek politické neobratnosti občanských demokratů. Nedokázali si vyjednat většinovou podporu pro svého nového kandidáta.

Nabídnout někoho jiného není pro ně úplně jednoduché. Předsedou výboru se logicky může stát jen jeho člen. Kromě Martina Baxy už tuto podmínku splňuje pouze Zuzana Majerová Zahradníková.

Zatím to nevypadá na to, že by občanští demokraté věřili tomu, že by do čela výboru mohla zamířit právě ona. Alespoň předseda ODS Petr Fiala poněkud rezignovaně konstatoval, že přišli o šéfa školského výboru.

Petr Hartman: Občanští demokraté budou opět bez Klause

Václav Klaus mladší

Občanská demokratická strana bude opět fungovat bez Václava Klause. Musela se s tím vyrovnat už dvakrát.

Mají-li se dodržovat politické dohody, potom nemusí občanští demokraté ještě propadat skepsi. Jejich nárok na předsedu zmiňovaného výboru prakticky nikdo nezpochybňuje. Pochopitelně s výjimkou Václava Klause mladšího. Ten však nemá dostatečnou sílu k tomu, aby změnil dojednané rozdělení předsednictví ve výborech.

ODS má i nadále nárok na obsazení školského výboru. Nemá však zaručeno, že předsedou musí být právě Martin Baxa.

Nejsou-li ho občanští demokraté schopni prosadit, musí přijít s jiným řešením. Může jím být například výměna dvou občanských demokratů mezi dvěma výbory. Do školského by přešel někdo, kdo by měl reálnou šanci Václava Klause mladšího nahradit.

Petr Hartman

Nebude-li se ODS o to snažit, bude muset strpět další poškození své značky od Václava Klause mladšího. Tentokrát nebude muset pronášet žádné kontroverzní výroky. Postačí, když nebude dělat nic. Zkrátka zůstane ve vedení školského sněmovního výboru navzdory marné snaze ODS ho z této funkce odstranit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio