Petr Hartman: Občanští demokraté budou opět bez Klause

14. březen 2019
Václav Klaus mladší

Občanská demokratická strana bude opět fungovat bez Václava Klause. Musela se s tím vyrovnat už dvakrát.

Nejprve, když se ve zlém rozešla s otcem zakladatelem. Podruhé, když jeho syn Václav stranu opustil na protest proti zvolení Mirka Topolánka do čela ODS.

Klaus ml.: Sociální sítě rozhodují volby, za narušení demokratické soutěže má hrozit vězení

Václav Klaus ml.

Skupina poslanců vedená Václavem Klausem ml. (ODS) navrhuje zakázat mazaní komentářů na sociálních sítích. Viníkům by hrozila vysoká pokuta nebo i vězení.

Později se do strany vrátil. Kandidoval za ni ve sněmovních volbách a získal nejvíc preferenčních hlasů. Pochopitelně nelze jednoznačně tvrdit, kolik z nich si připsal kvůli svým názorům a kolik jako nositel příjmení Klaus. Rovněž nelze změřit, kolik voličů k občanským demokratům přitáhl a kolik svým vystupováním naopak odradil.

Faktem je, že Klausovy aktivity neocenili jeho kolegové z ODS. Václav Klaus mladší se v rámci různých stranických funkcí neprosadil. Což zrovna nesvědčilo o jeho politických schopnostech. Nyní je prakticky rozhodnuto o tom, že už v rámci strany neuspěje.

Při budování vlastní politické kariéry spíše působil jako sólový hráč, který se nerad podřizuje potřebám týmu. Také tímto způsobem lze vnímat jeho kontroverzní výroky. S jejich pomocí mohl získávat popularitu u části populace.

Budou se ho muset zbavit

Zároveň tím občas výrazně vybočoval z mantinelů, ve kterých se občanští demokraté chtějí pohybovat. Tím jim přinejmenším komplikoval politický život. Bylo pouze otázkou času, kdy jim to bude vadit natolik, že se ho budou chtít zbavit.

Karel Hvížďala: Václav Klaus mladší versus sociální sítě, Evropa a USA

Václav Klaus mladší z ODS během jednání Poslanecké sněmovny

Václav Klaus mladší v pondělí na semináři o svobodě slova v poslanecké sněmovně prohlásil, že chystá zákon, který by zakazoval sociálním sítím, jako je například Facebook či Twitter mazat kontroverzní příspěvky.

Jak ukazuje reakce Václava Klause mladšího na výzvu, aby opustil poslanecký klub, nebude to jednoduché. Syn otce zakladatele sám dobrovolně neodejde. Zároveň občanští demokraté už nemohou vzít svoji výzvu zpět. Budou se ho tak muset zbavit. Tím získá nálepku mučedníka, který trpí za své názory.

Otázkou zůstává, zda mu to v politice bude něco platné? Klaus mladší svým způsobem vedení strany vyhrožuje voliči. Lze těžko očekávat, že by masivně vyšli do ulic a před sídlem ODS protestovali. Ta doba už je dávno pryč.

Mobilizace podobná té, kterou předvedl jeho otec v době tzv. sarajevského atentátu, je nereálná. Voliči se samozřejmě mohou různě projevovat na sociálních sítích, kde je Václav Klaus mladší aktivní. To však ODS nijak zásadně nepoškodí.

Petr Hartman

Projevit se voliči mohou ve volbách. Přesto není pravděpodobné, že by úspěch občanských demokratů zásadně souvisel se vztahem k Václavu Klausovi mladšímu. Tak jak ODS přežila rozchod s otcem zakladatelem, tak nezanikne ani po velmi pravděpodobné roztržce s jeho synem. 

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.