Petr Hartman: Poučení z brexitového vývoje

16. leden 2019

Víra v dohodu a obava z chaosu v případě, když se ji nepodaří prosadit. Tak lze charakterizovat stav mysli českých politiků po hlasování v britském parlamentu.

Odchod Velké Británie z Evropské unie se blíží a pravidla, za kterých by k tomu mělo dojít, jsou stále v mlze.

Jan Fingerland: Bičování Británie

Brexit

Poslancům, kteří jsou v britském parlamentu zodpovědní za hlasovací disciplínu svých spolustraníků, se říká whip, bič. Tentokrát se zdá, že bičovali spíše své voliče.

V ní se dá těžko orientovat a nedá se úplně připravit na to, co nastane, až se rozptýlí. Pochopitelně čeští politici nemohou pasivně čekat, až se vyjasní. Musí se snažit některá rizika snížit, případně jim zabránit.

Týká se to například přijetí zákona, který by měl dočasně upravit pobyt Britů na území České republiky v případě tzv. tvrdého brexitu. Babišův kabinet očekává, že podobně bude zacházeno s občany Česka žijícími na britských ostrovech.

Zároveň nelze předvídat všechny komplikace, které se mohou v případě nedohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií objevit. Nelze se proto na ně připravit. Nezbývá tudíž než doufat, že jich bude málo, nebo dokonce nenastanou žádné.

S referendy jako s léky

Britští politici jen sní svůj sen o brexitu. Každý má jiný, ale skončí to chaosem, komentuje Hošek

Jiří Hošek

V úterý asi nebude sledovanější události než hlasování Dolní sněmovny Parlamentu Spojeného království o brexitu. Odejde na konci března Británie se schválenou dohodou, nebo nás všechny čeká chaos a nejistota?

Současná nejistota může českým politikům posloužit jako zdroj poučení. Například z toho, jak si nejstarší demokracie světa dobrovolně zkomplikovala život. Konkrétně v momentu, kdy se parlament rozhodl svěřit rozhodnutí přímo lidu. Nejde o výsledek referenda, ani o iracionální argumenty, které u některých lidí vedly k jejich rozhodování.

Podstatné je, že se britští politici zeptali občanů na něco, co nemělo dopředu jasně dané řešení. Když do nějakého spolku vstupujete, víte, na jakých principech funguje. Buď s tím souhlasíte, nebo jste proti. V případě, že ho opouštíte, měl byste znát podmínky, za jakých s ním dále můžete spolupracovat. Pochopitelně budete-li chtít. 

Při rozhodování o odchodu Velké Británie z Evropské unie tomu tak nebylo. Existovaly pouze více či méně reálné představy o tom, jak by to mohlo být. Přesto se většina vyslovila pro opuštění unie.

Čeká nás tvrdý brexit, odhadují europoslanci Poc (ČSSD) a Zahradil (ODS)

Evropská unie a brexit

Velká Británie i sama Evropská unie procházejí zatěžkávací zkouškou jednání o brexitu. Poté, co britský parlament odmítl brexitový plán premiérky Mayové, se neví, co se bude v ostrovním království dít dál.

To je však zatím všechno, na čem se byla schopna dohodnout. O konkrétních podmínkách odchodu nemůže rozhodovat přímo lid, ale parlament. V tom britském se zatím nenašla většinová shoda, jak by měly vypadat.

Čeští propagátoři přímé demokracie si mohou názorně ověřit, že svět vždy nefunguje jednoduše v režimu ano – ne. Právě na něm by měla být postavena otázka v referendu.

Zkrátka v některých momentech se politici nemohou zbavit odpovědnosti a schovat se za hlas lidu. Byť to někteří v Česku chtějí a referendum líčí jako zaručený recept, jak postavit na nohy chřadnoucí demokracii.

Petr Hartman

Dění kolem brexitu názorně dokazuje, že tomu tak není. S referendy se musí zacházet jako s léky. Dávkovat je ve správný moment a ve správném množství. Jinak mohou mít škodlivé vedlejší účinky nejenom v podobě obavy z nejisté budoucnosti.

autor: Petr Hartman
Spustit audio