Petr Hartman: Pavla Rychetského by měl v čele Ústavního soudu vystřídat Josef Baxa

8. duben 2023

„Jsem v širší nominaci na soudce Ústavního soudu,“ prohlásil po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem Josef Baxa. Podle něj existuje kandidátů více. Vzhledem k tomu, že podobné setkání tentýž den absolvovala rovněž Daniela Zemanová, odpovídá jeho výrok pravdě. I když jen částečně.

V květnu skončí mandát hned trojici ústavních soudců. Takže prezident Petr Pavel potřebuje v nejbližší době dodat do Senátu návrh čítající tři jména. Jinak bude Ústavní soud delší dobu fungovat v neúplném složení.

Čtěte také

V tuto chvíli se nezdá, že by se prezidentův poradní sbor probíral štosem podobně kvalitních návrhů a musel složitě vybírat, koho z uchazečů navrhnout. Takže bývalý dlouholetý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa je spíše v užší než v širší nominaci. Jeho jméno by se v ní mělo ocitnout bez ohledu na počet zájemců.

Baxova profesní minulost a veřejné vystupování jsou nejlepším doporučením do takovéto významné funkce. Bylo by tudíž překvapením, kdyby v květnu nebyl jmenován novým ústavním soudcem.

Čtěte také

Ostatně ještě v době, kdy na Hradě sídlil Miloš Zeman, patřil Josef Baxa nejenom k adeptům na nové ústavní soudce, ale hovořilo se o něm jako o nástupci Pavla Rychetského v čele této významné instituce.

Cestu do jejího vedení Baxovi zkomplikovalo setkání s Milošem Zemanem, při kterém přišla řeč na prezidentovu neochotu jmenovat tři vysokoškolské docenty profesory. Z rozmluvy podle Baxy vyplynulo, že by tehdejší prezident uvítal vstřícnost Nejvyššího správního soudu k jeho odmítavému postoji.

Čtěte také

Hlava státu zároveň naznačila ochotu prosadit Josefa Baxu k Ústavnímu soudu a později do jeho čela. Lidé z okolí tehdejšího prezidenta odmítli, že by takováto nabídka padla. Sám Josef Baxa označil výměnný obchod typu funkce za správné rozhodnutí za nepřijatelný.

Kauza založená na tvrzení proti tvrzení postupně vyšuměla do ztracena. I když ne úplně. Josef Baxa se až do konce funkčního období Miloše Zemana v návrhu na ústavní soudce nikdy neobjevil. Příležitostí přitom bylo hned několik. Hlava státu však dala přednost jiným kandidátům. Někteří z nich v Senátu neprošli.

Z širší nominace do čela

Josef Baxa by nyní měl podporu bez problémů získat. V průběhu května by se měl tudíž objevit jako nový člen Ústavního soudu. Bude mít několik měsíců čas, aby poznal jeho fungování zevnitř. V srpnu se totiž očekává, že právě on vystřídá Pavla Rychetského v čele této instituce.

Čtěte také

Ještě nedávno mohl tento očekávaný posun do pozice předsedy Ústavního soudu zkomplikovat Miloš Zeman. V době, kdy končil svůj pobyt na Hradě, se chystal jmenovat nástupce Pavla Rychetského.

Mělo k tomu dojít několik měsíců před tím, než úřadujícímu předsedovi Ústavního soudu vyprší mandát, a pár týdnů před tím, než měl začít úřadovat nový prezident. Byl by to krok velmi sporný a Miloš Zeman ho nakonec neudělal.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

V současné době tak nebrání nic tomu, aby se Josef Baxa postupně posunul ze širší nominace na soudce Ústavního soudu až do jeho čela.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio