Petr Hartman: Ministr vnitra považuje průběh vyšetřování kauz spjatých s Andrejem Babišem za standardní

20. listopad 2018

Když ministr vnitra ujišťuje veřejnost o tom, že trestní řízení běží naprosto standardním způsobem, měl by člověk zbystřit.

Kdyby tomu tak ve skutečnosti bylo, neměl by Jan Hamáček důvod to na tiskové konferenci prohlašovat. Nikdo by to po něm ani nechtěl. Veřejnost by se o kauzu Čapí hnízdo příliš nezajímala.

Jan Vávra: Jaké má současná politická krize řešení?

Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo, v podobě, do které dospěla, žádné politické řešení nemá.

Věřila by tomu, že vyšetřovatelé pracují normálním způsobem. Tedy bez zbytečných průtahů pod dohledem státního zástupce shromažďují důkazy, vyslýchají svědky a obviněné.

Vyšetřování podezření ze spáchání dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo se k tomuto ideálnímu průběhu nepřiblížilo. Týká se totiž současného premiéra. Takže se hojně probírá ve veřejném prostoru, což se do práce orgánů činných v trestním řízení může negativně promítat.

Zároveň se případ vleče. Přitom před více než rokem si policejní prezident v televizním rozhovoru povzdechl, že za průtahy nemohou vyšetřovatelé ani státní zástupci. Logicky z toho vyplývá, že zájem na rychlém průběhu celého případu podle něj nemají ti, kteří čelí obvinění.

Za hranicí přijatelnosti

Ilustrovat to může například podivné cestování Andreje Babiše mladšího do Ruska, na Krym či na východ Ukrajiny. Tedy do míst, kde byl velmi obtížně dosažitelný českými vyšetřovateli.

Jan Fingerland: Andrej Babiš jako kulturně-psychologický typ

Andrej Babiš

Andrej Babiš získal mimořádně silné postavení přinejmenším u části české společnosti. Jak to dokázal? Něčím, co jiní nedokážou ani napodobit.

Rovněž jeho pobyt ve Švýcarsku nepřispívá k tomu, aby mohl být rychle přezkoumán jeho zdravotní stav. Bez toho není možné Andreje Babiše mladšího řádně vyslechnout a posunout kauzu Čapí hnízdo dál.

Vstříc orgánům činným v trestním řízení nevychází ani premiér Andrej Babiš. Jednak mu nevadilo, že se syn vypravil do zmiňovaných a pro policii těžko dostupných destinací. Jednak nic nenasvědčuje tomu, že víkendové setkání se synem využil k usnadnění kontaktu Andreje Babiše mladšího s vyšetřovateli.

Proto se policisté s jeho synem zatím marně pokoušejí spojit. Proto na tiskové konferenci musí hovořit o složité a delší dobu trvající spolupráci se švýcarskými kolegy. Dosud bez nějakého hmatatelného úspěchu. Alespoň žádný nebyl veřejně prezentován.

Karel Hvížďala: Machiavelli a Česko 2018

Lidé na shromáždění nazvané Proti lži a nenávisti

Podíváme-li se zevrubněji a trošku z odstupu na současnou politickou krajinu v České republice, není možné si nevzpomenout na Niccolo Machiavelliho a knihu, kterou věnoval Medicejskému vladaři, podle jehož postavení ji nazval.

Zkrátka vyšetřovatelé jsou závislí na mezinárodní spolupráci. Ta může probíhat takovým způsobem, aby delší dobu nevedla k možnosti posoudit zdravotní stav Andreje Babiše mladšího a případně ho vyslechnout.

Není proto divu, že se objevují pochybnosti o tom, zda průtahy způsobují pouze některé kroky obviněných. Ostatně už vloni v létě vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová prohlásila, že délka trestního řízení v případě kauzy Čapí hnízdo je hraničně přijatelná.

Petr Hartman

Od té doby uplynulo více než dvanáct měsíců. Takže už by měla být za hranicí přijatelnosti. Což je v rozporu s ujištěním ministra vnitra, že trestní řízení běží naprosto standardním způsobem.

autor: Petr Hartman
Spustit audio