Jan Vávra: Jaké má současná politická krize řešení?

20. listopad 2018

Kauza Čapí hnízdo, v podobě, do které dospěla, žádné politické řešení nemá.

Andrej Babiš ví, že má-li se vyhnout vězení, zachovat si možnost udržet na uzdě policii a zajistit další příjmy pro svůj Agrofert, musí se udržet za každou cenu u moci.

Lukáš Jelínek: Srdceryvné příběhy vytlačují politiku

Andrej Babiš

Nahlédnout do soukromí politiků může být pro voliče atraktivní. Jenže někdy je lepší nevidět a nevědět. Zvlášť když se pak věci ukáží být jinými, než jak nám bylo srdceryvně líčeno.

Teď potřebuje jen získat čas, aby mohl pomocí svého PR týmu napravit u svých voličů dojem. Vzhledem k tomu, že má v jejich očích aureolu neohroženého spasitele, dost možná se mu to podaří.

Zájmy jeho protivníků už tak naléhavé nejsou. Sněmovna o důvěře vládě asi hlasovat bude, ale vládu neshodí. A kdyby se tak náhodou stalo, prezident vrátí Babiše do hry. Výsledkem by v lepším případě mohla být takzvaná vláda odborníků.

Jedinou otázkou v takovém případě je, zda by to byli odborníci věrní Babišovi nebo věrní Zemanovi. Nejčistším řešením by byly samozřejmě předčasné volby, ale ty řada stran nechce, protože jim v současnosti klesají preference. Těm, co preference neklesají, zase scházejí na další kampaň peníze, což neplatí pro Babišovo ANO.

Za Čapí hnízdo zaplatíme všichni

Vzhledem k tomu, že Babiš bojuje o hodně, jeho případné odstavení od moci se bez skutečně vyhraněného a drsného střetu neobejde. Je otázkou, kdo do něčeho takového bude mít chuť jít.

Tomáš Klvaňa: Babiš krizi přežije

Andrej Babiš

Pokud se nestane něco velmi zvláštního a neobvyklého, premiér Andrej Babiš současnou krizi ustojí a vláda nepadne. Příčin je několik.

Velkou roli mohou samozřejmě sehrát lidové protesty. Zatím to naštěstí nevypadá, že by se Babiš odhodlal poslat na protestující policii. Aby ale takové protesty mohly k něčemu vést, musely by trvat dlouhou dobu a mít skutečnou sílu, tak jako tomu bylo na Slovensku.

Spíše to tedy vypadá, že nastane dlouhá mediální válka mezi Babišem a jeho odpůrci, která bude polarizovat veřejné mínění a vytvářet trvale nenormální stav. Tedy něco, co se děje v USA kolem Donalda Trumpa.

Už teď jsme svědky různých anomálií. Ovšem poslal ostatním vzkaz, ať si uvědomí, že nikdy neodstoupí, jako to udělal Babiš, si Donald Trump zatím nedovolil.

Ondřej Konrád: Nepříjemné podobnosti a nic nového

Demonstrace na Staroměstském náměstí za odstoupení premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, 17. listopadu 2018

„Jakeše do koše“, anebo lépe se rýmující „Miloše do koše“ skandovali lidé před devětadvaceti lety.

Babišovou taktikou bude vířit emoce, dojímat ostatní tím, jak nepřátelé likvidují jeho nemocné děti, za které by on položil život, jak ho chtějí odstavit z politiky, zatímco on 18 hodin denně tvrdě maká pro dobro nás všech a je nejúspěšnější premiér. Zjistit pravdu bude v této emocemi nabité bramboračce čím dál obtížnější.

Babišovi protivníci budou muset jeho obvinění komplikovaně vyvracet, čímž se budou do vysvětlování stále více zamotávat. Podstata věci, tedy důvody, proč celá tato kauza vznikla, bude překryta dalšími nejasnými a těžko uvěřitelnými historkami, až už nikdo nebude vědět, o co jde.

Každý účastník veřejné debaty bude posuzován jen podle toho, na které „straně barikády“ stojí. Nezávislost médií, stejně jako práce policie a justice budou neustále zpochybňovány.

Jan Vávra

To všechno je něco, co v demokracii nemá nikdy nastat. Cesta zpět k racionálnímu uvažování bude předlouhá, ne-li nemožná. Za Čapí hnízdo tedy zaplatíme všichni mnohem větší cenu, než jakou představuje těch 50 milionů, které Babiš – podle sděleného obvinění - neoprávněně vylákal na dotaci.

autor: Jan Vávra
Spustit audio