Petr Hartman: „Čučkaři“ z BIS znervózňují prezidenta Zemana

7. prosinec 2018

„Čučkaři“ nepotřebují ve svém čele generála. Musí jim stačit plukovník. Myslí si to prezident republiky Miloš Zeman.

Proto opakovaně odmítl vyhovět návrhu vlády a nejmenoval do zmiňované hodnosti ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku.

Jiří Leschtina: Když Rusy naverbovaný prezident varuje před islámem

Prezident Miloš Zeman. Velitelské shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty k objasnění úkolů české armády v roce 2019.

V minulých dnech zveřejnila svou výroční zprávu Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Povýšit si patrně nezaslouží za „plácání“ například o novičoku, nebo o bezpečnostních hrozbách týkajících se České republiky. Kdyby šlo o nějaký dobrovolný spolek, který si hraje na špiony, dalo by se vyjadřování hlavy státu na jeho adresu snad omluvit.

Vzhledem k tomu, že výrazy „čučkaři“ a „plácání“ znějí z úst prezidenta při hodnocení činnosti BIS, je to na pováženou. Hlava státu de facto otevřeně útočí na významnou bezpečnostní službu této země.

Využívá k tomu skutečnost, že je tajná. Proto její výroční zprávy nemohou obsahovat fakta o tom, které cizí špiony případně odhalila. Kdo s nimi spolupracuje, nebo jakým konkrétním útokům pomohla zabránit. Musí volit obecné formulace.

BIS pracuje nezávisle

Ty bohatě stačí k tomu, aby vyvedly z rovnováhy prezidenta republiky. Výsledkem je Zemanova snaha veřejně znevažovat její fungování. Nemůže tím sice získat příliš kladných bodů u voličů, může však práci BIS znevěrohodnit. Část veřejnosti může uvěřit tomu, že její zjištění není třeba brát vážně.

Ondřej Konrád: Extremismus, populismus, Hrad a norma

Tomio Okamura

„V budoucnu může být do takové zprávy zahrnuta jakákoli jiná politická strana na základě uvážení nějakých úředníků.“

Například ta týkající se varování před aktivitami Číny a Ruska na území České republiky. Přístup Miloše Zemana k těmto státům často vyvolává dojem, že jedná v jejich prospěch. Lidé z okolí prezidenta pak mají v těchto zemích svoje obchodní zájmy.

Kladné body u hlavy státu BIS nezískala ani za to, že nebyla ochotna potvrdit Zemanovu domněnku, že se v Česku vyráběl jed novičok. Tím prezident přispěl k pokusu zpochybnit tvrzení představitelů Velké Británie a de facto podpořil ruskou verzi.

Bezpečnostní informační služba však není servisní organizací hlavy státu. Rovněž není určena k tomu, aby pomáhala lidem z okolí Hradu prosazovat jejich podnikatelské plány. Chování Miloše Zemana k této tajné službě názorně dokazuje, že BIS pracuje nezávisle a podle dostupných informací i relativně dobře.

Petr Hartman

 „Čučkaři“ zatápějí profesionálním protivníkům z Ruska nebo Číny a jsou úspěšní. Je v jejich zájmu, aby o tom nebyl detailně informován prezident republiky. Z jeho veřejných vystoupení totiž vzniká dojem, že by to pro práci BIS byla daleko vážnější komplikace, než nutnost snést neuctivé výroky na svoji adresu z úst prezidenta za obecněji formulovanou výroční zprávu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio