Ondřej Konrád: Extremismus, populismus, Hrad a norma

7. prosinec 2018

„V budoucnu může být do takové zprávy zahrnuta jakákoli jiná politická strana na základě uvážení nějakých úředníků.“

Jiří Pehe: Hradní obrana SPD je riskantní hra s ohněm

Tomio Okamura

Ministerstvo vnitra se ve své zatím nevydané výroční zprávě o extremismu zmiňuje i o hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Napsal ve čtvrtek mluvčí prezidenta k faktu, že zprávu ministerstva vnitra o stavu extremismu, několikrát zmiňující hnutí SPD, vzala – a to v původním znění - na vědomí bezpečnostní rada státu.

Což je podle mluvčího Hradu „mimořádně nebezpečné pro budoucnost“. Tedy nikoli hnutí s včleněným příjmením předsedy Okamury v názvu, ale že ho kamsi na rozhraní extremismu a populismu zařazují ministerští experti.

Poslanecký čajíček

A právě zásadní námitky prezidentské kanceláře ohledně SPD v návrhu zprávy znamenaly, že místo v květnu, jako obvykle, letos zpráva doputovala k vládě až nyní. A uvidíme, jak se k ní kabinet postaví.

Jiří Berounský: Naše rozvědka, Rusko, terorismus a extremismus

Odposlech telefonu (Ilustrační foto).

Před časem proběhla všemi médii zpráva o šetření v naší rozvědce ÚZSI, což znamená Úřad pro zahraniční styky a informace a o postavení mimo službu jejího tehdejšího ředitele, Jiřího Šaška, až do vyšetření případu.

I když neutrální postoj Bezpečností rady státu napovídá, že ji i Babišův team nějak spolkne. Ačkoli Hrad oponoval výrazně a považoval za „naprosto nepřijatelné, aby autoři zprávy pranýřovali politické a jiné subjekty jen proto, že nesdílejí jejich pohled na určité společenské jevy.“

Není ale jasné, jaké jevy měl ředitel bezpečnosti prezidentské kanceláře Novák na mysli. Jestli zřejmě alkoholem uvolněné posílání Romů, Židů a homosexuálů do plynu dnes už bývalým tajemníkem SPD v kuloárech sněmovny.

Nebo slova poslance Roznera, že tábor v Letech u Písku byl přece jen takový „pseudokoncentrák.“ I když přímo v něm zemřelo za války 330 osob a mnoho dalších bylo přímo z Letů deportováno do Osvětimi a tam povražděno. Pro pana Roznera je to ale možná jen čajíček.

Škola v příhodně pojmenované ulici

A že se ani on, jeho předseda Okamura, tvrdící zase, že v plotě letského tábora byly velké otvory, jimiž se dalo volně procházet (i kdyby tomu nakrásně tak bylo, kam by se asi romští vězňové mohli za okupace vytratit?), nebudou za tyto výroky souzeni, neznamená, že se takové zpochybňování historických faktů má beze slova přecházet. A že nejde o populismus nadbíhající protiromské náladě části obyvatel.

Ondřej Konrád

Stejně jako pochopení, které projevila poslankyně SPD Hyťhová vůči návrhům anonymních severočeských obyvatel zlikvidovat cizokrajné děti v jedné základní škole.

Kdyby takové excesy zpráva ministerských expertů pominula, to by teprve bylo nebezpečné. Protože by z toho plynulo, že jde o normu. A proč by vlastně člověk nemohl svobodně napsat, jak je hezky návodné, když škola s barevnými dětmi sídlí v Plynární ulici. Ale mluvčí Hradu to asi vidí jinak. I to je zpráva jistého obsahu.    

Spustit audio