Pes běhá díky protézám vyrobeným na 3D tiskárně

2. leden 2015

Od narození postižený americký pes jménem Derby se mohl nedávno poprvé v životě proběhnout. Stalo se tak díky na míru navrženým protézám, vyrobeným na 3D tiskárně.

Pes Derby, jinak nečistokrevný husky, se narodil s oběma výrazně deformovanými předními končetinami. Jejich předloktí jsou slabá, nevyvinutá a Derbyho přední packy prakticky neexistují. Nebylo tedy možné, aby normálně chodil, natož aby běhal s ostatními psy. Proto se ho před časem ujali ošetřovatelé z psího útulku Peace and Paws v Hillsborough v americkém státě New Hampshire. Zde si ho následně všimla produktová ředitelka firmy 3D Systems Tara Anderson. Firma, ve které Tara pracuje, sídlí v Jižní Karolíně a zabývá se rozvojem technologií třírozměrného tisku. Tara začala postupně vymýšlet způsob, jak by bylo možné Derbymu pomoct.

Nejdříve vyzkoušela obvyklou cestu - malý podpůrný dvojkolový vozík. Ten sice Derbymu pomohl nahradit jeho ochrnuté přední končetiny a umožnil mu se pohybovat, avšak možnosti vozíku byly přeci jen omezené a běhat se s ním nedalo. Proto Tara ve spolupráci s kolegy ze své firmy a s dalším spolupracovníkem na zvířecí protézy opatřila Derbymu na míru vytištěné speciální protézy předních nohou. Tyto protézy vznikly po proskenování Derbyho morfologie a mají softwarově odladěný tvar (díky programu Geomagic Freeform), aby je mohl pes hladce používat k rychlému, plynulému a přirozenému pohybu. Výsledný tisk proběhl na tiskárně ProJet 5500X. Zvláštností této tiskárny je možnost používání dvou materiálů najednou při jedné tiskové proceduře. Proto je dolní část protézy, která je ve styku s často velmi tvrdým povrchem, vyrobena z tvrdšího plastu, stejně jako vnitřní příčky. Naopak horní část, která je v přímém kontaktu s psí packou, je vyrobena z materiálu měkčího a pružnějšího.

Pokusy s dvojkolovým vozíkem

Protézy příliš nepřipomínají berle, spíše jakési zvláštní minikolíbky či náramky a zároveň výztuže, které Derbymu jeho lidští společníci připevňují pomocí krátkých řemenů k jeho deformovaným packám. Nahoře každá protéza v podstatě kopíruje tvar Derbyho končetiny v předloktí. To se vloží do jamky na svrchní straně minikolíbky a zafixuje se v ní. Dole je protéza přizpůsobena širokému druhu povrchů a jejich členitosti a také různému druhu psího pohybu. Nyní může Derby celkem hladce běhat se svými pány i s druhými psy, aniž by se rychle unavil. Najednou zvládne uběhnout až 5 kilometrů.

Výroba protéz v 3D tiskárně

Zdroje: Popular Science, Buzzfeed, IFL Science, TheDodo, Woofipedia, 3D Systems, Mashable

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio