Pegida – německý strach z islámu

19. prosinec 2014

V ulicích Drážďan se tento týden konala velká protiislámská demonstrace, jíž věnují pozornost nejen německá média. 15.000 účastníků představuje zatím nejmasovější akci, kterou svolalo nové populistické hnutí Pegida. Jde o skupinu, jejíž úplný název zní Vlastenecké evropské hnutí proti islamizaci Západu.

„Lidé jdou s námi,“ povzbuzoval drážďanský pochod 41letý Lutz Bachmann, zakladatel hnutí Pegida, původem kuchař, který se překvalifikoval na grafického designéra. Dnes tvrdí, že není rasista, a přiznává kriminální minulost, včetně obchodování s drogami, za což zaplatil dvěma roky ve vězení.

Bachmannova osobní historie je dobrou metaforou pro celé jeho hnutí, které za vývěsním štítem odporu proti islamizaci Evropy a Západu ve skutečnosti prodává i něco jiného. Obecný strach z imigrace, vypjatý nacionalismus hraničící s xenofobií, odpor vůči jednotné a otevřené Evropské unii.

Čtěte také

A jeho nadšení, jak píše server stanice Deutsche Welle, bylo nelíčené. Na demonstraci přišlo do středu města dvakrát tolik lidí než na podobnou akci před týdnem. Série protestů začala v říjnu v reakci na násilné konflikty mezi Kurdy a sunnitskými muslimy. Ty ochromily centra některých německých měst v souvislosti s intervencí západních vzdušných sil v Sýrii.

Hnutí Pegida, jehož popularita v zemi raketově sílí, se však ostře vymezuje zejména proti imigračnímu systému v Německu, který je – v mezinárodním měřítku – k žadatelům o azyl nejvstřícnější.

Ať už pocházejí ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu či ze severní Afriky a Balkánu. V Německu očekávají, že letos bude registrováno na 200.000 žádostí, o zhruba 70 % více než loni.

V Německu se šíří protiislamské demonstrace hnutí Pegida

Na hlučný, ale nenásilný pochod dohlíželo v centru Drážďan na 1200 policistů. V ten den tu ostatně bylo velmi rušno. Demonstraci totiž svolaly i občanské iniciativy spolu s místními církvemi. Na 6000 lidí kráčelo pod transparenty, na nichž stálo: „Drážďany bez nacistů“ či „Město patří všem“.

Podobná, i když ne tak početná akce – šlo zhruba o 300 lidí, se odehrála tentýž den i v Bonnu. Tady však populisté narazili na 2000 demonstrantů, volajících po míru a toleranci.

Zrod a činorodá aktivita hnutí stále více znepokojuje místní politiky. Například Ralf Jäger, sociálnědemokratický ministr vnitra Severního Porýní Vestfálska, je označuje za seskupení „neonacistických klonů“.

„V rozhořčeném davu bylo sice vidět řadu neonacistických radikálů. Většinu však tvořili znepokojení a frustrovaní občané,“ popisuje akci Deutsche Welle.

Čtěte také

Vrcholná politická reprezentace považuje rozmach hnutí za velmi nebezpečný. Kancléřka jeho aktivity ostře odmítla a varovala Němce, aby se nestali kořistí xenofobní „vějičky pouliční chátry“ .

Ministr vnitra Heiko Maas, zase v rozhovoru pro list Süddeutsche Zeitung označil antiislámské aktivity za „hanbu pro Německo“ s tím, že země čelí nové a velmi nebezpečné eskalaci agitace proti přistěhovalcům a uprchlíkům.

Řada lidí, kteří se nyní v hnutí angažují, je pravděpodobně zmanipulována hrstkou jeho vůdčích osobností a byla by přístupna racionální diskusi,“ myslí si Mass.

Někteří z jeho aktivistů však tíhnou k zaslepené nenávisti k cizincům, ať už pocházejí odkudkoli. Základnu jim poskytují i sociální sítě. Jen na Facebooku má Pegida na 40.000 sympatizantů.

Maas, a spolu s ním řada vedoucích činitelů, teď vyzývají ke společnému postupu politických stran a občanské společnosti, aby se tomuto rychle sílícímu protiislámskému hnutí a jeho „pobuřujícím argumentům“ rozhodně postavily.

„Jinak budou zpochybněny samotné základy demokratické společnosti, mezi něž patří i pomoc lidem v nouzi, uprchlíkům, kteří ztratili vše a žádají nás o pomoc,“ uvedl v listu Süddeutsche Zeitung ministr vnitra Heiko Maas.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio