Patricie Polanská: Tůmou na ODS

15. červenec 2010

„Je mi docela sympatické, jak se v anglosaském světě běžně přechází z akademického prostředí do veřejného sektoru, pak zase do byznysu a zpět. … Teď mám pocit, že po dvanácti letech ve veřejném sektoru bych měl směřovat někam jinam. Takže je velmi nepravděpodobné, že bych šel do zahraničí nebo zůstal ve veřejném sektoru." Konec citátu.

Teď, téměř přesně po měsíci od rozhovoru, ze kterého je citovaný výrok, už je jasné, kam je to to „jinam" jeho autora. Zdeněk Tůma, který takto mluvil o své budoucnosti v rozhovoru pro Lidové noviny poté, co oznámil předčasný odchod z čela centrální banky, míří do politiky.

Kývl Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi na lídra pražské kandidátky za TOP 09, potenciálně tedy pražského primátora, v podzimních komunálních volbách.

V ODS, tedy přesněji pražské ODS, to prý vyvolalo zděšení. Všude jinde více nebo méně zakrývané nadšení smíšené se škodolibostí. Což je poněkud podezřelé. Ne že by si pražská ODS nezasloužila, aby někdo provětral její magistrátní hodně zatuchlé a stojaté vody.

Když hned po volbách do Sněmovny, kdy TOP 09 poprvé v hlavním městě ODS porazila, předseda Karel Schwarzenberg poděkoval s jistou poťouchlostí ODS za spolupráci na tomto skvělém volebním výsledku, mířil přesně.

Zdeněk Tůma jako lídr kandidátky bude jistě těžkým soupeřem ve komunálních volbách obzvláště v Praze. Jako šéf České národní banky byl hodnocen velmi vysoko. Jak je to ovšem s jeho schopnostmi ovládnout každodenní zběsilý chod magistrátu, který má víc úředníků a víc lobbistů na chodbách než lecjaké ministerstvo, to se teprve ukáže.

Kandidatura Zdeňka Tůmy je tak zatím především vítězství pro TOP 09 minimálně v tom ohledu, že dokazuje, že se dají najít zajímaví, úspěšní a politicky velmi použitelní lidé i mimo politické strany. TOP 09 při používání této taktiky má ovšem výhodu svého velmi mladého věku.

Až obsadí zajímavé posty, budou se prosazovat nováčci podstatně hůře. To je koloběh života, dá se říct s klasikem. TOP 09 bude muset teprve předvést, že se tím nedá ušlapat.

Ale zpět ke kandidatuře Zdeňka Tůmy; jde bezesporu o součást širšího souboje mezi ODS a TOP 09 o vykolíkování si hřiště na pravici. Jak tomu nasvědčuje i další zpráva, že totiž Miroslav Kalousek jako šéf financí pro stranu staví vlastní tým ekonomických odborníků.

Kromě Tůmy v něm má být také bývalý ministr financí Eduard Janota, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ministr zdravotnictví Leoš Heger a bývalý slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac.

TOP 09 tenhle základní tým prý ráda rozšíří i o další nezávislé odborníky z privátního a veřejného sektoru.

Tři aktivní ministři v dresu TOP 09 plus případní další odborníci, to by mohl být základ konkurence uvažovanému ekonomickému týmu premiéra Petra Nečase.

A jen to dál nahrává spekulacím o druhém mocenském centru koaliční vlády na ministerstvu financí. Zdeňkem Tůmou zkrátka starosti ODS - a nejen té pražské - nekončí.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio