Patricie Polanská: Provokace z Hradu?

5. listopad 2009

Většina výroků, které dnes prosviští běžným provozem české politické scény, se dá označit za nicotné. Buď totiž slouží k tomu, aby formou zakryly nulový obsah. K tomu se nejlépe hodí agrese. Druhou možností je, že je potřeba dotyčného připomenout, zviditelnit, zkrátka dát na vědomí, že je politicky ještě živ. Když už to nejde přes činy. A k tomu se nejlépe hodí provokace. Noviny, rozhlas i televize přece musí o něčem vysílat a psát, že.

Pak tu ovšem máme aktuální výrok fantoma Pražského hradu Petra Hájka, dnes zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky, snad také poradce prezidenta, který zaznamenala televize Prima. Podle něj by jedním z cílů prezidenta - po vstoupení v platnost Lisabonské smlouvy - mohlo být i opětovné získání ztracené suverenity. V krajním případě i tím, že Česko vystoupí z Evropské unie. Prezident se mu s tímto úmyslem sice nesvěřil, ale Hájek si tak přeložil jeho vyjádření.

Vystoupení z EU je opravdu velká krajnost - a je to vyjádření jak agresivní, tak provokativní. Že by tu tedy Petr Hájek plnil svoji roli intelektuálního provokatéra? - na tento jistě přiléhavý popis této postavy autorka narazila na síti sítí. A ne, neříkal to o o sobě sám Hájek; ten jen jistojistě ví, že nepochází z opice. Jako že je Bůh nad ním.

No právě. Zmíněné vyjádření prezidenta Václava Klause, které jeho podřízený Hájek tak doslovně nahlas domyslel, zní dostatečně výhrůžně: "Vstoupením Lisabonské smlouvy v platnost přestává být Česká republika suverénním státem a tato změna, pro dnešek i pro budoucnost - legitimizuje snahy té části naší veřejnosti, které není věc naší národní a státní existence lhostejná a která se s tímto výsledkem nechce smiřovat."

Tolik oficiální vyjádření hlavy státu. Které zástupce vedoucího jeho kanceláře vlastně doplnil o potvrzení aktivní role prezidenta Klause ve zmíněných legitimních snahách nelhostejné veřejnosti. Možná tím Hájek za prezidenta vypustil zkušební balonek, co veřejnost na to. Možná si slova svého šéfa naopak přeložil úplně špatně. To jsou všechno stále reálné možnosti a skutečnost ukáže běh věcí příštích.

Pokud má ale prezident svou aktivní pomoc při prosazování navrácení suverenity Česku třeba i tím, že zemi dotáhne k odchodu z Evropské unie skutečně v úmyslu, nechť se laskavě za takový názor postaví otevřeně. A zkusí ho prosadit a přesvědčit o něm veřejnost osobně, na svou kůži, v otevřené politické soutěži politických stran. Tak jak ostatně Václav Klaus vždycky požadoval po nositelích odlišných názorů. Do té doby je to další provokativní a agresivní vyjádření, nedoprovázené činem. Zaštítěné, bohužel, aurou pozice českého prezidenta.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio