Patricie Polanská: Druhý pokus

24. září 2009

Připravili jsme nejlepší materiál, který jsme připravit mohli. Tak ohodnotil premiér Jan Fischer práci své vlády, která tak činí druhý pokus o zákaz krajně pravicové Dělnické strany. Prý čtyři sta stran má materiál, který dostal Nejvyšší správní soud. Kvantitativně tedy určitě má svou váhu. Kvalitativně? Těžko říct. I premiér připustil, že jistá rizika, že to znovu nevyjde, existují. Na druhou stranu advokát Tomáš Sokol, který bude stát zastupovat u soudu, si přípravu tentokrát docela pochvaloval. Koneckonců, na podkladech také spolupracoval.

Letos na jaře u soudu tehdejší ministr vnitra Ivan Langer s podáním ve stejné věci neuspěl. Výhrady soudce se dají shrnout tak, že vláda dodala málo důkazů o tom, že Dělnická strana porušovala zákon a že nejde jen odkazovat na "obecně známé" informace v médiích.

Soudce Nejvyššího správního soudu tehdy také obecně naznačil podmínky pro zrušení politické strany: musela by se chovat protiprávně, muselo by být jasné, že protiprávní chování organizuje, musela by být hrozbou pro demokracii a také zrušení strany by muselo být reakcí přiměřenou tomu, že se narušuje právo lidí na sdružování se v politických stranách.

Při pohledu na tehdejší odůvodnění i obecně formulované podmínky pro zákaz politické strany těžko říct, jaké dramaticky nové důkazy mohla vláda ve věci Dělnické strany za uplynulých pár měsíců sehnat. Také je dopředu jasné, a představitelé Dělnické strany to koneckonců už avizovali - že pokud by případně vláda tentokrát uspěla a došlo k rozpuštění této strany, pak by obratem vznikla partaj nová, s jiným názvem, se stejným obsahem.

Advokát Tomáš Sokol v rozhovoru pro server Týden.cz uvedl, že i pak by soudní rozhodnutí mělo smysl. Pokud by se totiž soud poctivě vypořádal s vládou předloženými argumenty, říká Sokol, "bylo by jasné, kde je hranice aktivit politického subjektu, které už nejsou tolerovatelné. A to z hlediska činnosti partaje či jen verbálních projevů. Existuje suma poznatků, jak se nějaká politická strana chová. A pokud soud řekne, že to ještě nestačí na její zákaz, budeme vědět, že je možné v extrémních aktivitách i šířit znepokojující, zraňující a zneklidňující myšlenky," říká mimo jiné Tomáš Sokol.

S tím se jistě dá souhlasit. Na druhou stranu, tohle bude nejspíš zajímat jen pár fajnšmekrů. Pokud by vláda ovšem neuspěla ani tentokrát, většina lidí si to přebere tak, že s Dělnickou stranou je všechno v pořádku, protože jí soud přece nezakázal. Se všemi důsledky, které z toho mohou vyplývat. Koneckonců, jeden obdobný případ takového uvažování v české politice už existuje - Komunistická strana.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio