Pátek třináctého

11. duben 2003

Za dva měsíce budeme mít příležitost vyslovit se pro vstup do Evropské unie, anebo členství odmítnout. Bude to první referendum, tedy první výjimka z pravidel parlamentní demokracie, ve které si volíme strany, aby rozhodovaly za nás. Na poslance nicméně připadl úkol určit, zda k volbám půjdeme v neděli a v pondělí, jak zamýšlela vláda, anebo v pátek a v sobotu, jak nakonec rozhodli poslanci.

Spor měl racionální jádro. Ve vládě převážil názor, že v červnu hledí občané v pátek co nejrychleji opustit město, aby si užili víkendu na chalupě, takže by možnost hlasovat v pondělí zvýšila účast. Jiní poslanci měli za to, že volit v pátek a v sobotu je již tradicí a pondělní prázdniny pro školáky, kteří by museli kvůli Evropské unii přepustit své třídy k účelu referenda, by mnoha rodičům zkomplikovaly život. Druhá skupina zákonodárců převážila, a tak se stalo, že historické rozhodnutí učiníme v pátek třináctého. Je to od našich zákonodárců rozhodnutí vpravdě zlomyslné. Ať už unii řekneme ano či ne, bude to v den přinášející smůlu rozhodnutí smolné. Politici pak s gustem mohou říct: Zachtělo se vám demokracie přímé...

Průzkumy říkají, že v referendu o vstupu do unie míní hlasovat sedm občanů z deseti a stoupenci přistoupení převažují. Rozhodnout může i sobota čtrnáctého. Našim hlasováním ovšem drama neskončí, rozšíření EU totiž musí ratifikovat parlamenty všech členských zemí. Co naši poslanci ovlivnit nemohou, jsou termíny, ve kterých o nás budou hlasovat zákonodárci ve Francii, Německu anebo v Rakousku. Pokud nás někde odmítnou pouze kvůli tomu, že se dostaneme na program jednání zrovna v pátek třináctého, bude to doopravdy smůla. Anebo bude pech, pokud nás zrovna v pátek třináctého zratifikují? Ukáže budoucnost.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.