Paradise Papers se týkají Koženého i Mostecké uhelné, stopy vedou ke Komárkovi i Romanovi

6. listopad 2017

Po jarní kauze známé jako Panama Papers je na světě nový obří únik dokumentů z kanceláří, které bohatým lidem pomáhají ukrývat majetek. Přes třináct milionů dokumentů nazvaných Paradise Papers odkazuje na řadu daňových nesrovnalostí u politiků, nadnárodních firem nebo sportovních organizací s investicemi v zahraničí. Mezi nejznámějšími jmény v seznamu jsou firmy Apple, Nike, Facebook, ale také britská královna Alžběta II. nebo americký ministr obchodu Wilbur Ross.

„Záznamy se převážně týkají lidí ze Spojených států, kteří zakládali offshorové společnosti. Dokumenty pokrývají období od 50. let až do roku 2016,“ přibližuje novinářka Pavla Holcová ze serveru investigace.cz, která je členem Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, jenž dokumenty získalo.


Nesmíme mluvit o tom, jak jsme se k dokumentům dostali. Jako Konsorcium investigativních novinářů jsme ale jejich pravost ověřovali. Potvrdili nám to i vlastníci firem.Pavla Holcová

Paradise Papers mají přesah i do České republiky, Holcová uvádí například kauzu privatizace Mostecké uhelné. Objevilo se v nich také jméno prominentního právníka Josefa Brože spojovaného s bývalým ředitelem ČEZ Martinem Romanem, obchodníka se zlatem Kamila Braxatora nebo rodiny Komárkových.

„Většina kauz je poměrně starých, je tam například i Viktor Kožený, který rozprodával Českou námořní plavbu. Mohou tam být informace, které jako novináři můžeme přehlédnout, ale policii třeba budou dávat smysl,“ uzavírá Holcová.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.