Papežův nejtěžší úkol – získat Asii

Přesně 17 měsíců po svém zvolení do úřadu hlavy katolické církve vyráží tento týden papež František na dalekou cestu po Asii. Nejlidnatější kontinent planety představuje podle analýzy BBC pro katolickou církev nejtěžší misijní úkol.

„Církev tam však není zcela bez šance. Ačkoli ke katolictví se v Asii hlásí pouhá tři procenta obyvatel, letos tam bylo podle vatikánských statistik pokřtěno více věřících než v Evropě,“ píše server.

Pět dní stráví pontifik v Jižní Koreji, kde v posledních čtyřiceti letech přibývalo katolíků raketovým tempem. V tradičně silně buddhistické zemi vzrostl jejich počet z dvou na impozantních 11 procent. Tamní věřící přitom patří k vysoce vzdělané a vlivné vrstvě – mnozí náleží k politické elitě země, uvádí BBC.

František během návštěvy blahoslaví skupinu korejských mučedníků z 18. století. Korejské katolictví se od víry v jiných asijských zemích významně liší tím, že ke konverzi prvních věřících nedošlo prostřednictvím zahraničních misionářů.

Čtěte také

Korejci se v 17. století doslechli o nové víře, kterou přinesl do Číny italský jezuita Matteo Ricci, a podle jeho učení založili vlastní církev. Ricci do Číny přinesl také západní kartografii a matematické znalosti.

V Soulu se pontifik zúčastní festivalu katolické mládeže, na němž budou věřící z třiadvaceti asijských zemí. Celkově se však svátku zúčastní ve srovnání s mnoha miliony z obdobného festivalu loni v červenci v Riu podstatně méně lidí.

Papež František na návštěvě v Jižní Koreji

Papežova první zahraniční cesta do jeho rodné Latinské Ameriky měla triumfální nádech. Jihokorejská mise může mít přesto větší význam, než jaký mělo megasetkání v Riu. Na festival totiž dorazí velké množství delegátů z Čínské vlastenecké katolické církve.

A František se shodou okolností ujal úřadu ve stejný týden jako čínský prezident Si Ťin-pching. Pontifik mu tehdy gratuloval a dostalo se mu zdvořilé odpovědi, což je vzhledem k absenci oficiálních kontaktů mezi Vatikánem a Pekingem od roku 1950 vcelku povzbudivé.

Cestou do Soulu pontifik letěl přes vzdušný prostor Ruska a Číny, a podle tradičního zvyku zaslal pozdravné telegramy tamním představitelům. Papež Jan Pavel II. byl v Jižní Koreji v 80. letech dvakrát, ale čínskému vzdušnému prostoru se pokaždé vyhnul.

V lednu František plánuje také návštěvu Srí Lanky, odkud odletí na Filipíny, vedle maličkého Východního Timoru jedinou většinově katolickou zemi v Asii. Ve hře je také cesta do Japonska, kde ovšem na papeže nebudou čekat žádné davy – ke katolictví se tam hlásí necelého půl procenta obyvatel.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.