Pandemický zákon není projednán s právníky a obsahuje gramatické chyby, zlobí se senátor Horník

19. únor 2021

Poslanecká sněmovna se shodla na podobě pandemického zákona, který dává ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím pravomoci vydávat širší opatření k omezení kvůli covidu-19.  Teď návrh míří do horní komory parlamentu, kde o něm ve zrychleném řízení rozhodnou senátoři. „Jde k nám předloha, která není dostatečně projednaná ani právníky,“ zlobí se senátor z hnutí STAN a starosta Božího Daru Jan Horník, podle kterého je na řádnou kontrolu příliš málo času.

„Ve sněmovně je tento návrh zákona půl roku. Najedou ho jsou schopní pomalu ze dne na den schválit a poslat nám ho do Senátu. Poslanci si to udělali, jak chtěli a teď spoléhají na to, že budeme stranicky loajální… Ale takto přece Senát nemůže fungovat, jinak nebudeme ústavní pojistkou.“

„Návrh obsahuje gramatické chyby, které dávají i trochu jiný význam. Ale chci vidět, jak se s tím vypořádá senátní legislativa: jak bude schopná podívat na změny souvisejících zákonů,“ dodává senátor Horník.

Lepší než jiné postupy

Odborník na ústavní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Wintr se na předložený pandemický zákon dívá smířlivěji: „Za mě takto pojatý pandemický zákon protiústavní není.“

Čtěte také

Wintr má za to, že pandemický zákon bude lepším nástrojem než často skloňovaný zákon o ochraně veřejného zdraví. Upozorňuje ale, že nouzovému stavu se vláda ani tak zcela nevyhne. Nelze bez něj totiž omezit pohyb osob.

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová přiznává, že shodu ve sněmovně vítá. „Ten zákon zavádí daleko větší parlamentní kontrolu v rámci pandemické pohotovosti, protože všechna opatření musí být odůvodněna, jednou za čtrnáct dní vyhodnocena a zpráva předložena sněmovně.“

Hosty byli:
Jana Čermáková, redaktorka, Český rozhlas
Jan Wintr, odborník na ústavní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy
Jan Horník, STAN, senátor a starosta Božího Daru
Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Daniel Prokop, sociolog z analytické společnosti PAQ Research

Nerudová coby ekonomka chválí zejména paragraf o odškodňování. „Zákon byl napsán velmi pečlivě a umožňuje podnikatelům uplatňovat náhrady škody u ministerstva financí,“ shrnuje.

Menší důvěru ve fungování takto koncipovaného zákona má sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research. „Mám trochu pochybnosti, jestli umožní ta razantní řešení, která možná budeme potřebovat. Vyzýváme vládu ke změně rétoriky, kompenzaci ztrát a kontrole dodržování opatření. A myslím si, že pandemický zákon většinu těchto věcí neošetřuje,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

Spustit audio

Související