Památník tří odbojů rodiny Mašínů vystavuje originální i digitalizované dokumenty nebo záznamy

19. říjen 2023

26. srpna 2022 byl v Lošanech na Kolínsku slavnostně otevřen Památník tří odbojů. Jeho expozice se nachází v rodném statku Josefa Mašína, účastníka prvního a druhého československého odboje.

Statek byl vrácen dceři Josefa Mašína Zdeně v roce 2018. V témže roce vznikl  spolek Mašínův statek – památník tří odbojů, jehož cílem bylo vytvořit na statku památník a pečovat o jeho provoz i odkaz Josefa Mašína a jeho rodiny.

Čtěte také

Koncepce památníku vznikla v rámci semestrální práce studentů architektury, jde o vlastní rodný dům Josefa Mašína a hospodářskou budovu, kde se nachází muzejní expozice.    

Její část věnovaná prvnímu odboji obsahuje exponáty představující působení Josefa Mašína v československých legiích. Dokumenty a exponáty připomínající druhý odboj se vážou k protinacistické činnosti Josefa Mašína v ilegální odbojové skupině Tři králové (kterou tvořil spolu s Josefem Balabánem a Václavem Morávkem).

Na druhém odboji se rovněž podíleli jeho synové Josef a Ctirad, kteří byli po druhé světové válce vyznamenáni prezidentem Edvardem Benešem.

Čtěte také

 Část představující třetí odboj mapuje protikomunistickou činnost bratří Ctirada a Josefa a jejich přátel proti komunistickému režimu do října 1953, kdy jádro skupiny odešlo do Západního Berlína (dva z nich – Václav Švéda a Zbyněk Janata – byli při útěku chyceni a v roce 1955 popraveni).

V muzeu se nachází řada exponátů, originálních i digitalizovaných dokumentů a zvukových i filmových záznamů na činnost Josefa Mašína, jeho synů Ctirada a Josefa, ale také dalších rodinných příslušníků i odbojových spolupracovníků.

V pořadu hovoří dcera Josefa Mašína a sestra Ctirada a Josefa Zdena Mašínová, dcera popraveného spolubojovníka bratří Mašínů Václava Švédy Ludmila Zouharová, historička Gabriela Havlůjová, historik Petr Blažek, architekt Tomáš Hradečný a badatel Vít Strnad. Vysíláme v repríze.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související