Pád a vítězství

22. červenec 2003

Do konce letošní Tour de France zbývá pět etap. Dnes mají cyklisté volno, ve středu je čeká ještě jedna etapa v Pyrenejích a zbytek závodu se jede po rovině. O vítězi zdaleka není rozhodnuto, Lance Armstrong má na druhého Jana Ullricha náskok pouhé minuty a sedmi vteřin, třetí Alexandr Vinokurov ztrácí dvě a třičtvrtě minuty.

Už dávno nebyla Tour v této fázi tak dramatická. Cyklistický, ale i sportovní svět s napětím sleduje, zda Armstrong přepíše stoletou historii tohoto nejtěžšího silničního závodu a jako první v něm zvítězí po páté v řadě. Ve včerejší patnácté etapě milióny televizních diváků po celém světě strnuly, když v čele jedoucí Armstrong zavadil brzdou o tašku neukázněného diváka u trati a upadl. Když se těžce zvedal ze země, sotva kdo předpokládal, co bude následovat. Až v cíli se od něj novináři dozvěděli, že když se po havárii rozjel za svými soupeři, řekl si "Pojeď Lanci, dnes musíš vyhrát." Pak už se řítil do kopce tempem, které bylo nad síly všech, kamera detailně snímala jeho odřený loket a režie několikrát opakovala moment, kdy pár kilometrů před cílem předjížděl do té doby vedoucího Francouze Chavanela. Zlehka se ho zezadu dotkl rukou a v tom přátelském gestu byl jak respekt k výkonu soupeře, tak i svého druhu omluva. Jako by říkal: promiň, ale pospíchám.

Online reportáž Eurosportu v šestnáct hodin a čtyřicet pět minut popisuje tuto epizodu s pěti výkřičníky jako gesto skutečného šampiona. Tím Lance Armstrong bezpochyby je, jakkoli mu těch čtyřicet vteřin, které ve včerejším stoupání najel na Jana Ullricha nemusí stačit v sobotní časovce. Včera ovšem Armstrong prohlásil, že momentálně je pro něj nejdůležitější, že se může večer na hotelu podívat lidem ze svého týmu do očí. Neuvěřitelný chlap.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.