Označení „soudobá vážná hudba“ zní strašně. Pro sebe tomu říkám písničky, popisuje skladatelka Vöröšová

19. září 2023

„Mé skladby jsou barevné. Mám hrůzu z toho, že se posluchač bude nudit. Jakmile něco napíšu, musím mít vidinu, že to půjde ,ven‘," říká skladatelka současné vážné hudby Jana Vöröšová v pořadu Hovory. Označení soudobá vážná hudba zrovna v lásce nemá. „Vlastně to zní strašně,“ dodává.

„Já píšu písničky, alespoň pro mne to tak je. Dobře, pokud jde o něco pro velký orchestr, tak tomu už říkám skladby. Ale pokud se pohybuji v nějakém menším obsazení, tak si o tom přemýšlím jako o písničkách,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Takový časový luxus, že bych si sedla a psala jen ve chvíli, kdy přichází inspirace, tak to s dětmi postupně odešlo. Ale nefunguje to zas až tak, že bych si řekla, tak teď mám dvě hodiny a něco vyrobím. To taky nefunguje. Takže pracuji podle lhůt, což je dostatečně stresující motiv k tomu, že se člověk vybičuje k výkonu,“ říká.

Jana Vöröšová bydlí se svou rodinou a třemi dětmi v nevelké obci ve středních Čechách, kde píše skladby pro místní dětský sbor. Zároveň vyhrává mezinárodní skladatelské soutěže a zakázky má i od tuzemského prvního orchestru České filharmonie.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Petr Vizina.

Skladatelka Jana Vöröšová
autor: Petr Vizina
Spustit audio

Související