Otevírá nový zákon dveře památkových zón developerům?

20. listopad 2015

Ministr kultury Daniel Herman dnes vládě předloží nový návrh památkového zákona. V současné době platí mnohokrát novelizovaná norma z roku 1987. Nový zákon už teď má celou řadu kritiků. Podle nich snižuje rozsah památkové ochrany, nedefinuje ochranu hmotného kulturního dědictví jako veřejný zájem a nepřináší požadované systémové změny.

„Zákon přináší celou řadu změn, které vyváženě umožní ochranu památkového fondu nastavit,“ uvedl v Dnešním Plusu ředitel Památkové inspekce ministerstva kultury Martin Zídek.

Podle něj je nová norma potřeba, zvláště taková, která je nastavena na stávající právní prostředí. „Jak terminologicky, tak věcně stávající úprava v mnoha ohledech skřípe,“ dodal.

Nový zákon například oproti staré zakotvuje podstatně větší provázání činnosti orgánů památkové péče s orgány územního plánování a tak řeší jednu ze slabin stávající normy, kterou je samotná identifikace památkových hodnot, vysvětlil Zídek.

Výhrady kritiků, že norma vpouští do památkových zón developery, ředitel odmítá.

Nejde o uvolňování pozemků. „Vše musí zdůvodněno tím, že typ práce, který je na pozemku realizován, má takový charakter, že historické i umělecké hodnoty není schopen poškodit,“ tvrdí úředník.

„Rozhodně za využití tohoto institutu nedochází k uvolňování prostor pro developerské záměry, opak je pravdou: zákon zpřesňuje situaci, majitelé nemovitostí v dané památkové zóně vědí lépe, co mají očekávat,“ obhajoval návrh památkového zákona Martin Zídek.

Chraňme nejen památky, ale i jejich prostorové vztahy, žádá Švábová

„Musím panu řediteli oponovat,“ reagovala viceprezidentka Sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví České republiky Marie Švábová.

Ta tvrdí, že zákon například umožňuje vynětí parcel a pozemků uvnitř památkového území.

„Každý si bude moci postavit v památkové zóně co chce. Tento paragraf sám o sobě stačí, aby zničil celé památkové území,“ varovala aktivistka.

Ta připomněla, že nestačí chránit samotnou památku, ale je třeba chránit i její prostorové vztahy.

„Zákon připouští, aby do památkových území vstupovala agresivní architektura na základě reklamního designu dodavatelů. Zákon přímo otevírá dveře developerům do památkových zón,“ kritizovala návrh normy Marie Švábová.

autoři: oci , bum
Spustit audio