Otcovství je čím dál tím významnější hodnotou, říká Talpa z Ligy otevřených mužů

8. duben 2023

„Otcovství je pro nás muže čím dál tím významnější hodnotou. Je to vidět hlavně v okamžiku, kdy dojde k té složitější části otcovství – k rozchodu nebo i rozvodu s mámou našich dětí,“ popisuje Lukáš Talpa z neziskové organizace Liga otevřených mužů, který pracuje v projektu Táta na plný úvazek. Dřív bylo běžné, že se v rodinách po rozvodu dávaly děti do péče matkám. „To už je teď úplně opuštěný model. Tátové prostě chtějí být se svým dítětem častěji než jednou za 14 dní.“

Z průzkumu, který si neziskovka nechala udělat už v roce 2013, vyplývá, že by chtělo zažít rodičovskou dovolenou od 45 do 90 procent mužů.

Čtěte také

„Jiná věc jsou ale muži, kteří opravdu jsou příjemci rodičovského příspěvku, což je zhruba 1,5 procenta. Takže se naskýtá otázka, proč je tady zhruba 50 procent tátů, kteří řeknou, že by chtěli jít na rodičovskou, ale v reálu na ni chodí jen jedno procento,“ ptá se Talpa.

„Tím úplně nejhlavnějším důvodem je finanční nevýhodnost. Žijeme ve společnosti, kde je velký gender pay gap rozdíl mezi platem nebo mzdou mužů a žen. A každá rodina se rozhoduje podle financí. Navíc když odchází na rodičovskou máma, tak je pokles příjmu rodiny nižší, než když odchází táta,“ odpovídá.

Celé Hovory Tatiany Čabákové najdete v audiozáznamu. Poslechněte si je, dozvíte se víc. Vysíláme v repríze.

Spustit audio

Související