Ondřej Vaculík: Obrana veřejného prostoru

19. srpen 2021

Ve veřejném prostoru jsme si všichni rovni. Ať jsi pán, nebo kmán. A přesto jsou lidé, kteří se neustále snaží získat ve veřejném prostoru nějaká privilegia, nějak si ho přivlastnit nebo ohradit jenom pro sebe. Tak samosprávy obcí a měst musí často odmítat žádosti o dlouhodobý pronájem, trvalý zábor či odkoupení veřejného prostoru pro parkování soukromého auta, což žadatelé někdy zdůvodňují tím, že si koupili velice drahý vůz a chtějí ho mít před domem.

Nebo jim ho snad ohlídá starosta? Úředníci různých státních úřadů často požadují parkoviště vyhrazené pouze pro ně v blízkosti jejich pracoviště. Žádá o to jejich odborová organizace, jako by na to měli právo.

Čtěte také

Také někteří obyvatelé sídliště chtějí více kultivovat prý zanedbanou sídlištní zeleň tím, že si v ní upraví takové posezení, příjemné zákoutí poněkud kryté pergolkou. Řeklo by se proč ne, je to ve prospěch obytného města a pospolitosti jeho obyvatel.

Jenže oni pak přicházejí s tím, že si to udělali vlastníma rukama, a tak nechtějí, aby toho využíval někdo jiný, kdo jim tam bude jen tak zbůhdarma sedět a překážet, chtějí si to trochu oplotit.

Bezdomovec i Andrej Babiš

Na druhé straně se jim ovšem nelíbí, když ve veřejném prostoru jsou ne úplně pěkní lidé, špinaví a příliš snědí, často se sklony k žebrotě nebo bezdomovectví. Chtěli by, aby je policie někam vyhnala, přestože veřejný pořádek nijak nenarušují. A nemusí to být jenom bezdomovci.

Čtěte také

Zpěvačka Ewa Farna se dokonce cítila zneužita, když její veřejně přístupný koncert na Litoměřicku navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Snažím se lidi skrze hudbu spíš pojit a politiku na koncerty netahat. A je mi hodně nepříjemné, že jste ji tam přivedl,“ prohlásila.

Zapomněla, že Andrej Babiš je kromě premiéra, což je dočasná funkce, doufejme, také občanem, ba normálním člověkem jako my, i když se nám to možná nezdá; a ve veřejném prostoru může všude tam, kam můžeme my.

Babiš dokonce může jet i tramvají, kdyby snad chtěl. Tedy kam může každý bezdomovec, tam může i Babiš. A vaše hudba, Ewo Farna, by nás vskutku všechny měla pojit, a politiku do toho netahejte.

Druhá věc je, že Andrej Babiš vás využil a na svém Facebooku sdílel jednu fotografii z Vašeho litoměřického koncertu. I to ovšem on může a sociální sítě holt jsou už takové.

Ondřej Vaculík

Pochopitelně že se vámi pochlubil, mně by se to na vašem místě také nelíbilo. Ale jste populární a slavná, veřejně vystupující, i já bych se možná na vašem koncertě vyfotil. A stejně tak se na něm může vyfotit nejen každý bezdomovec, ale také Andrej Babiš.

Ať se nám to líbí, nebo ne. Protože ve veřejném prostoru, ba i na sociálních sítích jsme si všichni rovni.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.