Ondřej Vaculík: Sucha, tornáda, povodně. Omezí někdo naši svobodu to snášet?

5. srpen 2021

O tom, jaké škody způsobilo tornádo na Hodonínsku, nepochybujeme. Ani o tom, že to bylo tornádo. Důsledky jeho běsnění vyvolaly možná naši největší vlnu solidarity s postiženými.

Čtěte také

Povodně v západním Německu byly asi zatím největší přírodní katastrofou, jaká postihla Evropu. Mnoho lidí přišlo o život. Téměř každý druhý den nás meteorologové varují před lijáky a přívalovými dešti, které například na severu Čech měly povahu katastrofy.

Asi není nikoho, kdo by tyto skutečnosti popíral jako smyšlené nebo sdělovacími prostředky přehnané. Naopak, důsledky bývají tíživější a dlouhodobější než reportáže ukazují. Pomalu si zvykáme na to, že nás mohou postihnout vlastně všechny druhy přírodních katastrof.

Kdo za to může?

Na čem se ale nedokážeme shodnout, jsou příčiny těchto pohrom. Máme vědecky doloženo, co všechno způsobuje zvýšení globální teploty o pouhý jeden stupeň. Ve vzduchu je více páry. A ta je hybnou silou nejen v parním stroji, ale také v atmosféře.

Čtěte také

Podle fyzika a environmentalisty Jana Hollana vlivem páry je všechno drsnější: Hurikány jsou větší a ničivější, přívalové deště silnější, sucha horší a tak dále. Obecně se shodujeme, že příčinou je oteplování planety.

Jsou ale sveřepí popírači možnosti, že by oteplování planety způsoboval člověk. Naopak tvrdí, že si to naše planeta tak nějak dělá sama.

Na druhé straně je vědecky dokázáno, že skleníkové plyny produkujeme my a také náš skot. Nejde pouze o oxid uhličitý z fosilních paliv, ze spalovacích procesů se uvolňuje oxid dusný, jehož poločas rozpadu je asi tři sta let; tak dlouho se drží v atmosféře.

Ekoteroristé a „bláznivá Greta“

Jakmile však přijde řekněme evropská autorita s plánem, jak produkci skleníkových plynů snížit, hned se nás to dotkne a začneme hájit například právo na svobodu dieselových motorů v osobních autech.

Publicisté nás varují před terorem zelených, které přirovnávají ke komunistům. Ekology máme za ekoteroristy, nebo dokonce ekofašisty. Známou švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, jejíž teze podpořilo stávkou více než jeden milion a čtyři sta tisíc studentů středních škol v mnoha zemích světa, jsme označili za bláznivou.

K tomu jeden skeptik aktivismu ovšem poznamenal: Může nám připadat šílená, ale má pravdu.

Ondřej Vaculík

Ekologie se obáváme jako ideologie, která nám má vzít svobodu a nastolit totalitu podobnou těm, jaké jsme již poznali. Kéž bychom se co nejdříve dobrali k poznání, že ekologismus nás vskutku musí omezit ve svobodě stále zhoršovat životní prostředí. Že máme svobodné právo na to snažit se zlepšit kondici naší planety.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio