Ondřej Neff: Úplně jiný Honza

12. prosinec 2022

Je to jako z české pohádky o tom, jak šel Honza světem a najednou ho potkalo štěstí, protože pomohl dědečkovi zavázat tkaničky a on z něho udělal následníka trůnu monarchie střední pohádkové velikosti. Nebo ho posadil do rakety a vyslal na cestu kolem Měsíce, rozumíte dobře, kolem kosmického tělesa zvaného Měsíc.

To je to, co nám svítí na nebi a k čemu se chystají doletět po tvrdém tréninku generace pilotů, kosmonautů, astronautů. I v naší době dřou dnem a nocí s minimální nadějí, že uvidí ve svém astronautickém životě víc než vnitřek hangáru nebo spíš vnitřek centrifugy čpící zvratky trénujících zoufalců.

Čtěte také

No a kouzelný dědeček se našel. Jmenuje se Jusaku Maezawa, je to japonský miliardář. Usmyslel si, že si od společnosti SpaceX koupí vyhlídkový let kolem Měsíce na palubě lodi Starship a jako společníky si vybere osm umělců z celého světa. Jedním z nich se stal i český Honza.

Nepředstavujte si ho jako přitloustlého trumberu, blonďáčka s ranečkem buchet. Český Honza, kterého potkalo štěstí, se jmenuje Yemi Akinyemi Dele a protože má na české poměry poměrně neschůdné jméno, komprimoval ho do podoby Yemi A.D. Narodil se v Liberci, žije v Praze, jeho partner se jmenuje Jaromír Smetana, tedy, Jaromír je jméno do české pohádky jako dělané, ale co naplat, odvrácenou stranu Měsíce uvidí Yemi a ne Jaromír nebo kdokoli z nás.

Český kluk z Liberce

Ano, je to podivuhodná pohádka. Proti pravidlům. V pohádkách totiž obvykle Honza, ať už se jmenuje jakkoli, získá princeznu nebo zabije draka nebo cokoli jiného bombastického díky takzvané dobrotě srdce.

Čtěte také

Tady bylo kritérium jiné, bylo třeba zaujmout a být výjimečný. Hodný dědeček Maezawa si vybral z milionu uchazečů do týmu osmi českého Honzu Yemiho, protože ho zaujal svým uměním. Yemi je tanečník i výtvarník. Choreograf a performer. Jistě je ve svém oboru skvělý, jinak by si ho Jusaku Maezawa na obhlídku odvrácené strany Měsíce nevybral, tak je to prosté.

Ano, zní to všechno jako pohádka. Třeba se ještě nikam nepoletí, v kosmických projektech nic není stopro jisté. Ale sám pan Maezawa už ve vesmíru byl. Je to skoro na den rok od loňského 8. prosince, kdy startoval na Bajkonuru na Sojuzu MS-20 a v pořádku se po dvanácti dnech vrátil na Zemi.

Ondřej Neff

Mám ohromnou radost, že český kluk z Liberce je v oboru tak dobrý, že upoutal pozornost tak zajímavého a originálního člověka, jako je Jusaku Maezawa. Že se český kluk nejmenuje Honza Buchta ale Yemi A.D. je, dejme tomu, dnes ještě nezvyklé. Je tedy nejvyšší čas si zvykat.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.