Ondřej Neff: Kufr a lopata

16. září 2019

Nedávno se hodně psalo o planetě K2-18B. Sonda Kepler ji objevila před čtyřmi lety.

Až teď se zjistilo, že v její atmosféře je voda a teplota na jejím povrchu by se mohla pohybovat mezi nulou a 40 stupni Celsia. To by mohl být důvod k radosti. Opravdový optimista by si mohl začít balit kufr a chystat se na návštěvu.

Čtěte také

Moc mě těší, že se v novinách o ká dvojce osmnáct béčku psalo – všímáte si, jak familiárně se o ní vyjadřuju? Chápu to jako důkaz, že se ještě veřejnost nějak o vesmír zajímá. Že tedy pohledy do nebe nejsou vyhrazeny jenom pro specifický okruh zcela unikátně střelených jedinců.

A nejen to. Je to pro mě důkaz, že aspoň část veřejnosti doufá, že se v dohledné době dočkáme důkazu mimozemského života. Kdyby to byli aspoň nějací prvokokové, jak jim říká jeden můj kamarád. Na zelené mužíky raději nepomyslit… ale doufat v ně můžeme, že?

Nebo se jich bát, jak opakovaně varoval fyzik Stephen Hawking.

Na dvorku s tykadly?

Z vody na ká dvojce, zkrátím tu familiárnost, se jistě vyklube mediálně nafouknutý humbuk a balení kufrů je zcela jistě předčasné počínání. Pokud jde o strach před zelenými mužíky, naprosto ho se Stehenem Hawkingem sdílím.

Čtěte také

Před časem jsem napsal rozsáhlý esej, v názvu měl otázku, zdali nás mimozemšťané snědí. Závěr byl jednoznačný, ano, snědí, když ne doslovně, tak obrazně. Dovodil jsem to na scénářích alternativních situací kontaktu.

Nicméně ani si nebalím kufr na cestu na ká dvojku osmnáct béčko, ani lopatou nehloubím na zahrádce úkryt pro své blízké včetně svých psů, pro případ, že zelení mužíci přijdou. Možná je to ode mne lehkomyslné.

K té lehkomyslnosti mě vede logická úvaha. Lidé pátrají po exoplanetách, tedy o planetách obíhající hvězdy mimo naši soustavu.  Poprvé nějakou objevili v roce 1988. Do prvního prosince 2018 bylo objeveno takových exoplanet 3903. Jenom v naší Galaxii se odhaduje 11 miliard obyvatelných planet pozemského typu.

Ondřej Neff

Takových galaxií jako je naše, je sto miliard. Astronomové se však kloní k názoru, že jich je nejméně desetkrát víc, tedy bilion galaxií. A už se tu rýsuje ta logická úvaha.

Kdyby někdo někde nějak objevil metodu mezihvězdného putování, už bychom ho měli dávno na dvorku a mával na nás tykadly. Na znamení, že se nás chystá sníst. Jelikož tomu tak není, berme zprávu o vodě na ká dvojce osmnáct béčku s klidem a nechme spát jak kufr, tak i lopatu.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.