Ondřej Neff: Kavka v zemi duchů

22. květen 2023

Na webu jsem před nějakou dobou viděl milé video. Ano, neprojevila se vada sluchu, nejste obětí zvukového klamu – i milá videa se na webu zveřejňují. Byl to záznam akce hasičů, kteří na zdvihací plošině zachraňovali kavku. Uvázla křídlem do ochranné sítě okapu. Jiná kavka se jí dokonce marně pokoušela pomoci.

Museli tedy přijet lidé s obrovským náklaďákem a dvojice statných mužů pomohla ptákovi z nesnází. Nikoli bez námahy, nutno podotknout. Vše dobře dopadlo, ptákovi pomoženo.

Čtěte také

Zaujalo mě ale, že na videu jsou všichni lidé kromě hasičů rozmazaní. Akce samozřejmě vyvolala zájem, kolem náklaďáku se shromáždila spousta lidí a s napětím sledovali, jak akce dopadne. Všichni do jednoho se proměnili v duchovité postavy. Byli dokonale anonymizovaní, to je stále častěji se vyskytující termín současné novořeči.

Začalo to rozmazáváním poznávacích značek automobilů, zvláště pak na fotkách bouraček. Dovedu to pochopit, právě tak jako rozmlžení tváře člověka, který se z nějakého důvodu dostal do spárů policie.

Klamný pocit anonymity

Pak se to rozmohlo v zajímavé službě internetových map, které se říká street view. Dneska je velká část ulic ve městech i vesnicích na videu. Původně tam byli zachycení i lidé, ale někdo si stěžoval, a tak je začali anonymizovat, gumovat, zmizíkovat. Nikdy jsem pro to neměl velké pochopení, ale budiž. Je to opatrnost ze strany provozovatele map. Poskytuje servis zdarma, a proč by se měl nechat popotahovat nějakým kverulantem.

Čtěte také

Přitom málo co je tak absurdní jako hysterie a přecitlivělost vůči soukromí. Slovo soukromí nemá v dnešní době žádný smysl. Rád bych věděl, kolik kamer je dnem i nocí upřeno na ono náměstí v Brně, kde hasiči zachraňovali kavku.

Kdo všechno z těch rozmazaných lidí měl v kapse mobil? Kdyby operátor nevěděl, kde se zmíněná kapsa s mobilem nachází, mobil by ztratil svůj původní účel a nemohlo by se jím telefonovat. Až se člověk vynadívá na záchranu kavky a v cukrárně si koupí kafe a zaplatí kartou, jeho banka bude vědět, že…

Nebudu pokračovat, je snad jasné, kam mířím. Tím rozmazáváním a anonymizováním a všudy přítomným ujišťováním, jak je dbáno o naše soukromí, vytváří se naprosto klamný pocit anonymity.

Ondřej Neff

Skutečnost je taková, že i kdybychom si na hlavu nasadili jutový pytel a prostřihli dírky pro oči, stejně bychom byli, jak se říká, nazí jako palec. Anonymizování je pouhý otravný nepříjemný prvek našeho života, činnost, která jistě i stojí nějaké peníze a reálný účel nemá žádný.

Jenže, na druhou stranu, kolik takových činností kolem nás kypí jen proto, aby z nich měl někdo dobrý pocit?

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio