Ondřej Konrád: Tajemné pozadí prezidentovy pifky

12. duben 2019

Opatřit šéfa čučkařů generálskou zahrádkou? Jak se odnepaměti říká zlatému obšití nárameníků výhradně generálských? To by tak hrálo!

Prezident už vloni podvakrát odmítl povýšit do generálské hodnosti ředitele BIS plukovníka Michala Koudelku. Naposled v říjnu, když to přitom ale podle premiérových slov napřed slíbil učinit.

A podle hradního mluvčího to ne a ne a neudělá ani tentokrát. Vláda má totiž v úmyslu návrh Miloši Zemanovi doručit po neděli znovu.

Spasiba, Miloš!  

Co je za touto neústupností hlavy státu, můžeme jen hádat. Ale pár indicií se přímo nabízí. Prezident se například do BIS opřel v kauze novičok; vznesl k BIS dotaz, jestli se tato nervově paralytická látka, jíž byl v Británii otráven někdejší dvojitý agent Skripal a jeho dcera, nevyvíjel a neskladoval také na našem území. Jak naznačovala ruská strana, snažící se mlžit kolem všeobecného podezření, že za Skripalovou otravou jsou nejvyšší ruské kruhy.

Ruských špionů je u nás hodně, protože je tu pro ně příjemné prostředí, vysvětluje Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta

Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka varoval před riziky pocházejícími z Ruska a Číny. Na nedávné bezpečnostní konferenci doslova prohlásil, že cílem ruských tajných služeb je zničit Evropskou unii a NATO. Na prosazování zájmů Moskvy a Pekingu také dlouhodobě upozorňují zprávy BIS.

„Biska“ Zemanovi odpověděla, že podle jejího šetření nikoli, vojenská kontrarozvědka však výrobu novičoku v České republice nejasně připustila. A prezident si vybral její verzi. Což ruské ministerstvo zahraničí uvítalo s hlaholem: slyšíte prezidenta členské země EU? Ačkoli podle všech dalších expertních vyjádření bylo u nás vyrobeno jen jednorázové minimální množství novičoku pro laboratorní test k určení protiléku.

Prezident se pak podle všeho snažil tlačit vládu ke Koudelkově odvolání. Když neuspěl, pokračoval v palbě sám: poslední výroční zprávu BIS, varující před zvýšenou aktivitou ruských a čínských rozvědek u nás, označil v pravidelné show pro jednu soukromou televizi za „plácání čučkařů“. Což je ale pohled na BIS ojedinělý, žádný jiný český politik ji nezpochybňuje, ba naopak.

Čučkaři z okolí

A chvála zní i od partnerů: Koudelka převzal minulý měsíc ocenění George Teneta za zahraniční spolupráci přímo z rukou ředitelky CIA v Langley. K čemuž Miloš Zeman utrousil, že to ale nemůže nic měnit na jeho mínění o nepatřičných zásazích BIS do výkladu historie.

Ministr Petříček: Rusko je i pro nás vážné bezpečnostní riziko, varování BIS je třeba brát vážně

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD.

Tomáš Petříček (ČSSD) je ve funkci ministra zahraničních věcí teprve od října letošního roku. Proč si myslí, že je Rusko pro nás i EU opravdovou hrozbou?  

Narážel tím zřejmě na mínění BIS, že je u nás výuka moderních dějin stále poplatná ruskému úhlu pohledu. To je sice opravdu sporné vidění, ale těžko ho označovat slovem „zásahy“, jak to učinil prezident.

Který zkrátka a dobře má na BIS a jejího šéfa lidově řečeno pifku. A ať si každý vybere, jestli proto, že služba varuje před ruským nebo čínským vedením, s níž má Zeman naopak vřelé vztahy.

Anebo snad, jak se občas proslýchá, proto, že BIS dlouhodobě a pozorně monitoruje obchodní aktivity a kontakty některých osob z prezidentova pracovního okolí. Případně to samozřejmě může také být všechno dohromady.

Ondřej Konrád

Tak či tak, plukovníkovi Koudelkovi nezbývá než se obrnit trpělivostí a politici budou dokola poukazovat na to, že člověk v čele BIS má mít generálskou hodnost a jak nad tím jeho zahraniční kolegové lehce zvedají obočí. Ale zároveň trvale za Koudelkou stát. V tom, zdá se, se nemění ani pozice premiéra. Který se ale zas na tohle téma nebude s hluboce zakopaným prezidentem hádat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.