Ondřej Konrád: Poslední den

7. březen 2013

Jistě nikdo nepředpokládá, že poslední den ve funkci bude prezident ještě vydatně úřadovat, zato ho čekaly oficiality; při jedné z nich se už dopoledne Václav Klaus setkal se svým nástupcem Milošem Zemanem u lánského hrobu T.G.M., který se narodil právě 7. března před sto třiašedesáti lety.

Symboliky bylo tudíž vrchovatě a následoval oběd obou dlouholetých politických rivalů, ale začasté i spojenců v tamním zámku. Zda pak ještě prezident Klaus odjel do kanceláře a jakousi finální agendu vyřizoval, zpravodajské servery ani Česká tisková kancelář během dne neuváděly. Ale možné to je. Přičemž se ale už nečeká, že by ještě cosi zásadnějšího rozhodl, i když umění překvapovat končící hlava státu vždy ovládala.

Ale odpoledne se už na Hradě Miloš Zeman účastnil generálky zítřejší inaugurace a předchůdce to asi těžko sledoval z okna. A tak šlo vlastně jen o to, co ještě řekne ve večerním televizním projevu. Zazněly z něj ovšem jen opakované věci: obhajoba amnestie, údajně nevídaně mediálně zkarikované, označení Ústavního soudu za zrodivší se třetí parlamentní komoru, varování před špatně chápaným problémem boje proti korupci i před diktátem politické korektnosti a laciným moralizováním.

Řeč na rozloučenou byla z velké části polemikou s protivníky. A za větou o tom, že v budoucnu nehodlá zůstat pouhým divákem, se dalo tušit, že nám Václav Klaus zmizet nemíní z očí.

Média se ovšem jeho osobě věnovala po celý den a rozebírala horem dolem zdaleka ne jen obě prezidentská období a konstatovala, že na rozdíl od Václava Havla neobdrží doživotně nejvyšší státní vyznamenání, ale bilancovala i analyzovala celou jeho dráhu od listopadu 1989.

Jen v kostce shrnout veškerá klausovská témata, ocitnuvší se pod skalpelem zdaleka ne pouze politologů, a politiků, ale rovněž například jazykovědců i psychologů, by zabralo značnou časovou plochu.

A je jasné, že jelikož byl a je Václav Klaus přijímán českou společností rozporuplně, škála podhledů na něho a reakce na konec prezidentské éry jsou hodně široké. Až po sérii happeningových akcí, pořádaných jeho odpůrci, na Václavském náměstí se dokonce bude promítat sestřih „nejslavnějších činů končícího prezidenta“ a vše završí rokový koncert na oslavu jeho odchodu. Dlužno ovšem podotknout, že kupříkladu rockerům zřejmě nepůjde pod nos ani prezident, který se v pátek na pět let ujme úřadu. Dávali to ostatně najevo už ve chvíli, kdy ve druhém kole volby zvítězil nad Karlem Schwarzenbergem. Ale zároveň není vyloučeno, že Miloš Zeman příznivce hlasité elektrické hudby nakonec příjemně překvapí. A samozřejmě nejen je.

Spustit audio