Ondřej Konrád: Návrat do funkce s klopýtnutím

26. listopad 2021

Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima při brífinku po transportu Miloše Zemana z nemocnice sice slovo revers odmítl. Ale jelikož vícekrát opakoval, že by se přikláněl k dalšímu pobytu v Ústřední vojenské nemocnici, eventuálně s krátkodobými propustkami k některým ústavním aktům a šlo čistě o prezidentovo přání, vychází to více méně nastejno.

A Zemanův mluvčí už dopoledne radostně hlásil, že prezident míří do Lán, „domů“, jak prý říkával zámku Tomáš G. Masaryk. Do péče soukromé služby zřizované někdejším politikem ODS Borisem Šťastným, poradcem Václava Klause a mimochodem od letoška manželem mluvčí SPD.

Čtěte také

Který se momentálně přetahuje s ÚVN o to, kdo nechal v Lánech otestovat prezidenta, údajně nakaženého od členky jeho kanceláře. Což vzbuzuje celou řadu otazníků. Především pak nad tím, jak důkladně byli testováni všichni „civilové“, tedy nikoli personál nemocnice, ale lidé z prezidentova okolí.

Řada otazníků

Jestliže se jeho pozitivní nález vynořil pouhých pár hodin po na lékařích vyvzdorovaném „návratu domů“. Kdyby nešlo o už tak vážně nemocnou osobu, neslo by to rysy frašky. Za níž situaci zřejmě i tak mnozí občané musí považovat. Přičemž doprovodným efektem je odklad instalace premiéra, snad ale jen o pár dní.

Čtěte také

Vládu země urgentně potřebuje. Protože ta dosluhující má sice veškeré pravomoce, ale současnou epidemickou vlnu by viditelně ráda přenechala nástupkyni. Nemluvě o řadě dalších problémů k řešení.

Prezidentův návrat do funkce sice klopýtl, ale doufejme že pouze to. Což mnoho nemění na tom, že si prezidentovi lékaři asi i nadále myslí, že by mu intenzivní péče, v rozměrech, jakých bude v Lánech přece jen těžko dosáhnout, pouze prospěla. A že by se Miloš Zeman mohl smířit s tím, že bude úřadovat z nemocničního lůžka a nabírat síly.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

K čemuž poznamenejme, že nejširší veřejnost zůstává bez informací, co vlastně prezidentovi je, neboť oficiální diagnóza stále nezazněla. A bez jeho souhlasu má profesor Zavoral svázané ruce.

Takže ani nevíme, do jaké míry je hlava státu skutečně v kondici úřad vykonávat. Jak nás ujišťuje vedení prezidentské kanceláře. Doufejme, že v souladu s realitou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio