Ondřej Konrád: Mohla si StB agenty vymýšlet?

15. květen 2014

Pár týdnů před výběrem kandidátů do Evropského parlamentu se nedalo očekávat, že se šéf jednoho z favoritů voleb, hnutí ANO Andrej Babiš účastní dalšího stání bratislavského soudu, který na jeho popud zkoumá, zda byl veden coby spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti neoprávněně, jak Babiš stále říká.

Ministr financí a vicepremiér české vlády rokování soudu ostatně nevynechal poprvé, což vyvolává dojem, že jej to příliš nevzrušuje. Ačkoliv případný verdikt v jeho neprospěch by chtěj nechtěj vyvolal na české politické scéně napětí – především koaliční strana lidová opakuje, že by prokázaná vědomá Babišova činnost pro politickou policii představovala pro KDU-ČSL zásadní problém.

Lidovci, na podzim se po čtyřech letech vrátivší do sněmovny a hned usazení do kabinetu ministrů, by asi hned tak dveřmi nebouchli. Babiš by se také skoro jistě odvolal a na zásadní gesto by tedy bylo dost času. Zvlášť když značná část veřejnosti dává najevo spíše nezájem o vicepremiérovu minulost, což učinila už v říjnu. V preferenčních průzkumech ANO nadále udržuje náskok před sociálními demokraty a - jak už řečeno - je na nejlepší cestě vyhrát eurovolby.

Čtěte také

Ve čtvrtek sice badatel slovenského Ústavu paměti národa Jerguš Sivoš označil evidenci Babišovy údajné spolupráce za řádně vedenou a k příslibu spolupráce prý také mohlo dojít v bratislavské vinárně, což vice-premiérova obhajoba zpochybňuje a což by bylo také asi dost neobvyklé.

Tak či tak, v souladu s tehdejšími normami založený a vedený svazek, ovšem asi sám o sobě mnoho nedokazuje. Pokud by někteří příslušníci písemnosti z nejrůznějších důvodů fabrikovali, mohli tak činit „řádně“, aby dokumenty vyhlížely regulérně. A v Babišův prospěch, což může být nakonec rozhodující, svědčili už v dubnu dva bývalí důstojníci StB: Július Šuman popřel, že by Babiše v 80. letech získal ke spolupráci.

Andrej Babiš u soudu

Před soudem dokonce řekl, že jej osobně neznal a spis na krycí jméno Bureš je podle něho falešný. Byť byl založen s úmyslem Andreje Babiše jako pracovníka podniku zahraničního obchodu skutečně využívat. A druhý předvolaný důstojník si zase po mozkové příhodě podle svých slov na nic nevzpomíná. Pracovníci Ústavu paměti národa by tedy potřebovali k usvědčení Babiše silnější munici, než jen předpisově vedenou dokumentaci.

Čtěte také

Třebaže se agent Bureš vyskytuje ve více svazcích a podle některých nejen aktivně spolupracoval, ale docházel i do konspiračního bytu StB, což by bez podepsaného vázacího aktu prý nebylo možné. Badatelé, včetně dalšího svědka Radka Schovánka z pražského Ústavu pro studium totalitních režimů, se snaží doložit, že mnohé na Babišovu vědomou spolupráci ukazuje.

Jak se k tomu postaví soud bez klíčového přímého svědectví, je ovšem otázkou. A my si můžeme klást i tu, proč by si činovníci StB agenty vymýšleli a vedli o jejich fiktivní činnosti záznamy. Když především z řad zaměstnanců exportních podniků, v jakém Babiš druhdy pracoval, získávali do světa vyjíždějící, a tedy výjimečně postavené spolupracovníky celkem snadno.

Spustit audio