Ondřej Konrád: Konec velkých Janouškových prázdnin?

11. červenec 2021

Když před devíti lety Roman Janoušek, podle vlastní definice „politický podnikatel“, srazil pod vlivem úmyslně ženu, do jejíhož auta předtím naboural, bylo to všeobecné překvapení. Protože se spíš očekávalo, že se dostane do obtíží pro některou z řady svých hospodářských aktivit. Eufemisticky řečeno.

To mu mimochodem aktuálně stále hrozí, jelikož je obžalován v poměrně velké kauze kolem firmy zajišťující krevní testy.

Posudky a výlety

Veřejnost ale už dlouho znechuceně pozoruje dohru oné automobilové příhody. Tedy jak byl Janoušek nakonec přece jen nepodmíněně odsouzen na čtyři a půl roku (když žaloba původně pracovala s verzí pokusu o vraždu), ale z vězení se vcelku brzy dostal z údajných zdravotních důvodů.

Čtěte také

A návratu za mříže se mu daří léta vyhýbat sérií soudních odkladů na základě expertních posudků. Podle kterých jej totiž mají vážně ohrožovat následky tajemné nehody na jachtě ve Středomoří a následné, rovněž tajemné operace hlavy. Po které prý musí například při chůzi užívat hůl. A jelikož je na svobodě už přes pět let, málokdo čekal, že se ještě takřečeně karta obrátí.

U skeptiků se tak jen posilovalo přesvědčení, že je justice na obdobné persony s penězi, kontakty a vlivem krátká. Zvlášť když brněnský krajský soud ještě letos v dubnu nepřesvědčily doklady o Janouškově dobré fyzické kondici. Která mu umožňuje tajně jezdit za horkého dne na kole, navštěvovat plovárnu, a dokonce podniknout zimní výlet do Alp. Odkud sice není na fotografii zachycen přímo svištící na sjezdovce, ale náležitě k tomu ustrojen ano.

S tím se ale odmítl smířit příslušný olomoucký státní zástupce, podal stížnost a žádal nový znalecký posudek. Jeho obsah sice v této chvíli neznáme, nicméně soudní rozhodnutí je jasné: Janoušek je schopen návratu do vězení. A jelikož jde o verdikt pravomocný, odkladný účinek nemůže mít ani případné Janouškovo obrácení se na Ústavní soud.

Nejen kabelky

Čtěte také

Co bude dál, se uvidí. Například jestli se nezaměří pozornost na to, jak důkladné byly předcházející lékařské posudky. Připomeňme, že dopravní znalec obhajoby, který před lety u soudu tvrdil, že Janoušek ženu sraženou jeho autem neviděl a jen o ni omylem zavadil zpětným zrcátkem, skončil následně s osmnáctiměsíční podmínkou.

Jak patrno, Janoušek, v podnikatelském podsvětí svého času přezdívaný Lord Voldemort, se o sebe rval na široké frontě. A jako se nevzdal olomoucký státní zástupce, ani on ještě nejspíš flintu do žita nezahodí. Třebaže se podle všeho za mříže bude muset opět odebrat.

Ondřej Konrád

A mezitím ovšem dál poběží případ firmy Chambon, ve které jde o stovky podvodných milionů ze zdravotních pojišťoven. A na který policisté narazili při památném zátahu roku 2013, znamenajícím pád Nečasovy vlády. Takže nešlo jen o ony vysmívané luxusní kabelky premiérovy milenky. To pro připomínku skeptikům. Nejen takříkajíc řadovým, ale i těm z nejvyšších politických pater.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio