Ondřej Konrád: Kauza Chambon v zájmu žalobců a policie

12. leden 2017

Nejlepším argumentem proti stále opakovanému podezření z účelovosti loňské urychlené reorganizace policie, při níž zanikl samostatný Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, je pokračovat v rozpracovaných kauzách.

A ukázat tedy, že Národní centrála proti organizovanému zločinu nebyla ustavena kvůli zametání pod koberec. A aspoň v posledních dnech to vypadá, jako kdyby se začaly projevovat důsledky velkého zátahu ÚOOZ na úřadu vlády a řadě dalších míst před třemi a půl lety.

Toto úterý byli Jana Nečasová, Ivo Rittig a David Michal odsouzeni k podmínečným trestům za vyzrazení tajné zprávy BIS, o dva dny později přišla zpráva o obvinění v kauze Chambon, což také souvisí s oním legendárním tažením, po kterém padla vláda.

Zlato a pojišťovny

Tehdy vyšetřovatelé označovali za úspěch značné množství zlata zabaveného vedle peněz v bezpečnostních schránkách. Nebylo ale jasné, zda může patřit politickému podnikateli Janouškovi, spojovanému v minulosti s krevní laboratoří Chambon. O zlato se později hlásil podnikatel Luboš Pašek, Janouškův blízký přítel. Dokonce to byl on, kdo jej autem odvezl po slavném lobbistově dopravním incidentu.

Jenže loni v létě neuspěl, protože nebyl stíhaný, a ačkoliv to vypadá absurdně, v takovém případě se nemůže proti zabavení bránit. Teď už ale obviněný je, společně se třemi dalšími osobami, a to z podvodu, který znamená škodu skoro 40 miliónů korun.

odběry, krevní testy

Podstatu kauzy nelze ve zkratce detailněji rozebrat, ale jde zhruba o to, že špičkově vybavená laboratoř Chambon prováděla genetické krevní testy pro více nemocnic a dostávala obrovské zakázky hlavně od VZP, ale i dalších pojišťoven. Když roku 2011 anonymní vlastníci Chambon prodali za 650 miliónů německému Synlabu, údajně z toho měl dostat asi polovinu právě Janoušek.

Podle některých pramenů ovšem záhy po prodeji dramaticky poklesly příjmy laboratoře. Jako kdyby do té doby skvěle jdoucí obchod stál čistě na osobních vazbách tajných majitelů a pojišťoven.

Ostřelovaný Janoušek

A policie viní Paška a další za neoprávněně velké úhrady právě od pojišťoven, dvě osoby se měly dopustit zločinu neoprávněného podnikání. Náměstek olomouckého Vrchního zastupitelství Komár hovoří o zvlášť závažných podvodech. Ale bližší informace nejsou k dispozici a prozatím se ani nezdá, že vyšetřovatelé mají nějaké důkazy proti samotnému Janouškovi.

Ale už fakt, že v síti uvízli jeho někdejší partneři, pro něho jistě není příjemný. Připomeňme, že „politický podnikatel“, jak se Janoušek sám označuje, v jistých kruzích ovšem běžně přezdívaný Lord Voldemort, má momentálně ze zdravotních důvodů přerušený nepodmíněný trest za úmyslné sražení a zranění řidičky, do jejíhož vozu před tím narazil. A také to, že minulý měsíc byl podán návrh obžalovat za křivou výpověď a nepravdivý posudek soudního znalce, který vystupoval před tribunálem v Janouškův prospěch.

Roman Janoušek, soud

To ovšem nesouvisí s kauzou Chambon, ve které by ještě mohl uvíznout širší okruh osob. A která, i když už běží dlouho, teprve nyní získává dynamiku. Ale potáhne se také jistě nějakou dobu. Uvidíme, zda mezitím nezačnou na povrch vyplývat další případy, odstartované v noci 13. června 2013. Zájem na tom mají několikrát neúspěšní žalobci i reorganizovaná policie.

Spustit audio