Ondřej Konrád: Hledá se čtvrtý do mariáše ústavních činitelů

14. říjen 2018

Jaký klub si vyberou nově zvolení nestraničtí senátoři, uvidíme zakrátko, nejsilnější uskupení v horní komoře by pak mohli mít buď Starostové a nezávislí nebo občanští demokraté.

A samozřejmě vznesou nárok na obsazení předsednického křesla, které po neúspěchu ČSSD skoro jistě opustí Milan Štěch.

Karel Hvížďala: Stáváme se standardní evropskou zemí

Pětadvacet senátorů zvolených ve druhém kole senátních voleb 2018

Viděno pohledem ze zahraničí, po letošních komunálních a senátních volbách se stáváme standardní evropskou zemí.

I když důstojným vzdorem vůči predátorskému prezidentovi může vcelku imponovat i napříč Senátem. Jenže zvykového práva na předsedu se kvůli Štěchově osobě určitě nikdo nevzdá.

Pro ODS by šlo o symbol, institucionální stvrzení návratu na slunce, protože šéf druhé parlamentní komory je prostě příslušníkem nejvyšší ústavní čtyřky ve státě.

Nejprve se rozkoukat

Ale jasným favoritem na tento post ODS asi nedisponuje. Když odmyslíme veterána Kuberu, který má na takový reprezentační post příliš bujarou letoru.

Ondřej Konrád

Vstoupí-li víc nestranických senátorů do klubu STANu, pak by mohl do křesla šéfa  usednout například Jiří Růžička, za dva roky už horní komoře jistě zabydlený.

A nějaké funkce se možná také ujme aspoň jeden z trojice exkandidátů na prezidenta. Pánové Drahoš, Fischer a Hilšer mají ovšem nováčkovský handicap a logicky by se měli v nejprve Senátu rozkoukat.

Spustit audio

Související