Ondřej Konrád: Česko-slovenské příbuznosti i odlišnosti

1. duben 2019

Krátce po uzavření volebních místností řekl humorista Milan Markovič České televizi: „Doufám, že nám budete po dnešku hlavu státu závidět.“

Měl samozřejmě na mysli novou hvězdu slovenského politického nebe Zuzanu  Čaputovou.

Ale s tím záviděním je obojaké: Miloše Zemana má přece coby prezidenta rádo dost Čechů. A ti Slovákům nezáviděli ani Andreje Kisku, jehož obdoba by se ovšem druhé části našich spoluobčanů zamlouvala. Takže do jisté míry pan Markovič pravdu měl, nějaká česká paní Čaputová by byla vysloveně vítaná zhruba polovinou národa.

Slovenská cvičení a česká korýtka

Kterážto si ale zároveň uvědomuje, že jinak slovenským bratrům moc co závidět není: napřed si prošli drastickou mečiarovskou érou, a jen se z ní otřepali, nastoupila ficovská garnitura, postupem času stále otrlejší.

Kamila Pešeková: Slušnost může být síla, ne projev slabosti, říká budoucí slovenská prezidentka Čaputová

Zuzana Čaputová, budoucí slovenská prezidentka

Když Andrej Kiska před rokem oznamoval, že už nebude kandidovat na slovenského prezidenta, nemohl tušit, kdo bude jeho nástupcem. A už vůbec ne, že to bude Zuzana Čaputová.

Až to došlo k vraždě novináře na objednávku člověka – pravděpodobně – nejen propojeného s politickými elitami. S jejich částí dokonce pan Kočner cvičil. A na veřejnost se řinou stále nové a nové informace dokládající cynickou prohnilost prominentů nejsilnější politické strany Směr-SD.

Tak daleko přece jen nejsme a ani tam snad nemíříme. I když jsme také měli vachrlaté období a tu a tam ještě slyšíme jeho dozvuky. A některé mafiány se nám od různých odklonných korýtek odstavit také zatím nepodařilo. A neděláme si iluze, že až se to povede, nepovstanou noví a jinak vynalézaví parazité na veřejných financích.

Nicméně s nejvyššími nebo i jen vyššími politickými patry snad organizovaný zločin v Čechách běžně nekooperuje. A zdá se, že v tom udělala své větší odvaha státních zástupců. Zatímco slovenská justice – aspoň podle řady svědectví – se zatím nemůže vymanit ze závislosti na politické moci, blízké navíc, jak řečeno, vysloveným mafiánům.

I po letech pořád bratři (a sestry!)

Čaputová to bude mít těžké od první minuty, Fico se neštítí ničeho, míní Šabata

Kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová

Slovenské prezidentské volby vyhrála advokátka Zuzana Čaputová, která s výrazným náskokem porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

A Češi také vědí, že prezidentské pravomoci na Slovensku jsou více méně podobné  českým, limitované a paní Čaputová nezmůže zázraky. Zvlášť když se zákonitě ocitne pod palbou Směru, jehož předsedovi jde o mnoho: prohra v parlamentních volbách by mohla nastartovat jeho cestu před soud.

A na námitku, že nemáme co mluvit, když českou vládu vede osoba trestně stíhaná, lze dodat: pokud by to bylo jen za kauzu Čapí hnízdo, pak je ale Andrej Babiš proti Robertu Ficovi neviňátko.

Jinými slovy: vnímáme, že si Slováci vybrali do prezidentské funkce charismatickou osobu bez politické minulosti, ale někdejším spoluobčanům bychom přáli, aby se u nich důkladně pročistilo obecné klima.

Ondřej Konrád

Což nepůjde snadno, vždyť právě volby hlavy státu ukázaly, jak vysoký počet sympatizantů mají nositelé extrémních postojů. Ovšem ani v tomhle na tom nejsme o mnoho lépe. Zkrátka, bratrské národy. Třeba se nám oběma podaří postoupit časem o něco dál.

Spustit audio