Olga Šípková: O politiku se nezajímám. Jsem člověk, všímám si palčivých věcí lidsky

14. březen 2019

Mistryně světa ve sportovním aerobiku a podnikatelka Olga Šípková zažila v životě několik propadů a dnes říká, že má za sebou nejhorší krizi a rozlétla se k dalším činnostem.

V současnosti se věnuje nejen aerobiku, ale také moderování pořadu Českého rozhlasu Dvojka a jak sama říká, je ráda, že se může v této roli jazykově kultivovat.

Sportovkyně Olga Šípková je dvojnásobnou mistryní Evropy ve sportovním aerobiku žen z let 1995 a 1997, čtyřnásobnou mistryní České republiky mezi lety 1993 až 1998 a mistryně světa z roku 1997. Od listopadu 2014 připravuje pro Dvojku Českého rozhlasu rubriku Minuta pro vaše zdraví. V roce 2016 se zúčastnila taneční soutěže StarDance, kde tančila s Markem Dědíkem.

Štve mě, že má někdo hlad

Podle mistryně světa je možné se o palčivá sociální témata zajímat bez politického vhledu.

„Musím se přiznat, že se o politiku nezajímám. Co se ale týče dění okolo toho, že někdo trpí, má hlad, někde je málo, někde více, někde jsou rozmary,... tak to mě trápí. Říkám to poněkud populisticky, ale opravdu mě to štve,“ uvádí a dodává, že má lidský pohled na věc.

Slovo boj má pro mě negativní význam.
Olga Šípková

Kladu si otázky

Podle Šípkové má v jejím životě velký význam sebekoučing. „Především když si potřebuji odpovědět sama na otázky a srovnat si myšlenky v hlavě. Otázky, jako třeba: Proč jsem nespokojená? Proč si nedokážu udělat správný time management? Možná to všichni známe, jsme ředitelé svých životů a občas to zkrátka nedokážeme ovládat. A v takovém případě si skutečně musím sednout, zavřu se, dávám si otázky a písemně si na ně odpovídám,“ říká a dodává:

Když o věcech čtete a něco zjišťujete, těžko s vámi potom někdo manipuluje, říká Barbora Hrzánová

Herečka Barbora Hrzánová

Herečka Barbora Hrzánová exceluje především na divadelním jevišti a mnohých lidí se dotkla svou přímostí a civilním projevem. „Když připustím tezi, že mám otevřenou hlavu, je to rozhodně velký prostor ke svobodě,“ říká.

„Tím se vám vytříbí odpovědi. Když sami přemýšlíme, tak víme, že myšlenka má hrozně velkou energii. A kromě toho, my ženy dokážeme vymyslet docela tragické scénáře na cokoliv, aniž by se to stalo. Proto, když vidím své myšlenky napsané, utřídím si je a řeknu si: ano, tohle je ta správná cesta či úhel pohledu. A pak to chce si na závěr vypsat, které kroky udělat, abych svůj život posunula v té které oblasti.“

Za to, že jsme ženy

Vrcholová sportovkyně také nabízí radu, čemu se vyhnout, kdyby některá dívka chtěla dosáhnout jejích úspěchů a vyvarovat se přitom jejích chyb. „Je strašně důležité nevidět svoji hodnotu ve výkonu. A zejména pro ženu, protože jí pak půjde o výkon ve všech možných sférách. Aby byla milována, aby byla chválena, aby se cítila dobře,“ říká a vysvětluje, že je potřeba dávat najevo uznání už samotné bytosti.

„Je naprosto klíčové ty holčičky chválit za to, že jsou. Že jsou krásné, že jsou holčičkami, že jsou roztomilé a že jsou ženy. A ne za to, že přinesla jedničku, anebo má medaili. Protože v tu chvíli se chceme zavděčit, myslím, že to my ženy tak máme. A jsme nastartované jen do výkonu a nevážíme si toho, že jsme holky a rodíme děti a děláme radost mužům,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí se sportovkyní Olgou Šípkovou. Dozvíte se ještě, kde ji můžete slyšet jako moderátorku a jak ji práce se slovem baví. 

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související