Říká se cherchez la femme, ale u některých plastiků je to spíš cherchez la money, míní Jan Měšťák

20. únor 2019

Jan Měšťák se v oblasti plastické chirurgie pohybuje desítky let, během své kariéry provedl tisíce zákroků a v Česku je špičkou oboru. „Mám čekací lhůty pět měsíců na konzultace a operace dávám už teď na prosinec. Je to obrovské číslo. Lidé mě stále chtějí a já jsem takový, že rád vyhovím,“ říká.

Navzdory svému věku vede několik institucí a tráví čas na operačním sále. „Říkám o sobě, že jsem neunavitelný. Až si únavu uvědomím, bude konec. Lidé si stěžují: jsem unavená, dneska musím spát, nespal jsem. Mají takový stav mysli. Nemohl bych tolik operovat nikdy v životě, kdybych takto uvažoval,“ uvádí.

Specialista v oboru plastická chirurgie Jan Měšťák je mimo jiné vysokoškolským pedagogem, přednostou Kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a nemocnice Na Bulovce v Praze a také její zakladatel. Působí jako vedoucí Subkatedry plastické chirurgie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, vedoucí Centra komplexní chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu nemocnice Na Bulovce a jako vedoucí lékař soukromé kliniky Esthé v Praze.

„Vše, co jsem v medicíně něčím obrátil naruby, je stav ducha. Jsem pozitivní a zvládnu všechno. Nejhorší pro to, aby se odčerpávala v životě energii, jsou vztahy k ostatním a v rodině,“ dodává.

Jde mně o lidi, ne o peníze. Ty jsou tu proto, abych obdarovával druhého a měl z toho radost.
Jan Měšťák

Lidé, ne peníze

Říká se cherchez la femme, ale u jednání některých plastiků je to spíš cherchez la money. Tím bývám pohoršen,“ poznamenává ještě ke své profesi Jan Měšťák a dodává, že peníze pro něj nehrají hlavní roli. Práci podle svých slov dělá s ohledem na člověka a finanční ohodnocení vnímá jako možnost starat se o rozvětvenou rodinu a obdarovávat přátele.

Myslím, že je v téhle zemi zbytečně moc politiky, říká Leoš Heger

Leoš Heger

Lékař, vysokoškolský pedagog a politik strany TOP 09 Leoš Heger je nejdéle sloužícím polistopadovm ministrem zdravotnictví, ačkoli byl ve funkci pouze tři roky „Myslím, že je v téhle zemi zbytečně moc politiky a málo se mluví o hodnotách a mezilidských vztazích,“ říká.

Mladí muži s hadičkou, tetováním a z fitka

S žádostmi o chirurgické ‚zkrášlovací‘ zákroky se na chirurga obracejí ve velké míře ženy. O posedlosti zjevem dnešních mužů a posunutí vnímání mužské krásy a potřeby se udržovat fyzicky přitažlivými ví ale také své.

Tak, jak vidím muže, co jezdí na kolečkových bruslích a mají tu hadičku od pití z batohu, tam je nějaká zvláštnost. Stejně jako u nás, na klinice je vybudované fitness centrum, kam chodí lidé s bicepsy a PET lahvemi, ...k tomu jsou potetovaní. Chodí do fitka, aby byli skuteční chlapi. To se, možná od devětaosmdesátého roku. najednou všechno změnilo. Lidé chodí do salonů, do fitness, pečují o své zdraví,“ vysvětluje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Janem Měšťákem. Plastický chirurg ještě přesně  rocentuálně vyčíslí počet svých pacientek vůči pacientům a zmíní jejich nejčastější přání a svůj postoj k jednotlivým zákrokům. Neopomene taky zmínit svůj pitný režim, nízký příjem tekutin a odpor k plastovým lahvím.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související