Od Rumcajse k Disneymu: Příběh Daniela Sýkory, laureáta Ceny Neuron

30. květen 2017

Cenu Neuron pro mladé vědce získalo letos celkem pět mladých badatelů. Jeden z nich, počítačový grafik a programátor Daniel Sýkora, se od počítačových her a českých večerníčků dostal až k práci pro hollywoodské studio Walta Disneyho.

„Mou oblíbenou postavičkou je Rumcajs,“ svěřil se v Dnešním Plusu oceněný programátor, který právě díky loupežníkovi z lesa Řáholce poprvé pracoval na animovaném filmu.

Černobílý večerníček dokázal na počítači obarvit. „Cílem bylo zachovat ručně kreslenou linku, ale dodat barevnou informaci, která chyběla, protože to bylo točeno na černobílý materiál.“

Unikátní algoritmus 38letého vědce převádí práci výtvarníků do počítače, kde z jednoho obrázku dokáže vytvořit sekvence a postavičky tak oživit, a to bez ztráty umělcova rukopisu. To zaujalo i studio Walta Disneyho, které mu nabídlo spolupráci na filmu Lví král.

„Nejdřív se mi zatmělo před očima, ale pak mě to hrozně potěšilo,“ vzpomněl si Sýkora na e-mail, který obdržel přesně na Štědrý den.

Nejen kvůli rodině se ale český vědec později vrátil zpět do Prahy. Garant Nadačního fondu Neuron pro obor počítačové vědy Jiří Matas vysvětluje, proč bylo rozhodování o udělení ceny Danielu Sýkorovi jednoduché:

„Má výborné výsledky s komercionalizací výzkumu, jeho výsledky byly patentovány a univerzita za ně získala významné finanční prostředky.“


Daniel Sýkora se svým softwarem snaží výtvarníkům práci ulehčit. „Jedna skupina výtvarníků to obrovsky vítá a jsou nadšeni, ale jsou samozřejmě i ti, kteří se bojí, protože vidí, že svým způsobem jakoby vykrádáme jejich um. To, co nám předloží, jsme schopni v různých variacích a obměnách přetvářet do nových podob.“

Mladý vědec v létě opět odjíždí do USA, tentokrát získal půlroční prestižní Fulbrightovo stipendium, nejvíc se ale těší, že se vrátí zase jenom k programování.

„Velká část mé práce je komunikace s lidmi, která je samozřejmě velmi důležitá pro navázání spolupráce, ale také mě hodně vyčerpává, takže bych se opravdu chtěl hodně a na velice dlouhou dobu soustředit na jednu věc, uzavřít se do sebe a přemýšlet jen o programování.“

S animovaným filmem se ale rozhodně rozloučit nehodlá. Se svým softwarem chce nakreslit film, třeba se scénářem od studia Disney.

„Rád bych, kdyby se podařilo vytvořit celovečerní animovaný film, který by byl úplně nový, tedy by vypadal úplně jinak než současné animáky,“ doufá laureát Ceny Neuron Daniel Sýkora.

autoři: lio , oci
Spustit audio